menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Türkiye’nin Elindeki Rehineler: Türgce Gonuşan Gıbrıslılar

6 0
02.02.2025

1931 yılından 1940 yılına kadar “1931 İsyanı’ndan” dolayı Kıbrıs’da İngiliz koloni yönetimi bütün siyasi faaliyetleri ve seçimleri yasakladı. Yasağın kaldırılmasından sonra önemli örgütlenmelerden biri olan Kıbrıs Adası Türk Azınlığı Kurumu (KATAK) Necati Özkan, Dr. Fazıl Küçük ve Faiz Kaymak dönemin önde gelen liderleri tarafından kuruldu. İlk ve son kez Kıbrıslı Türk cemaadı kendisini “azınlık” olarak tanımladı. Yapılan kongrede Kıbrıslı Türk azınlığının haklarını aramak, ekonomik ve sanayi açısından cemaadı gelişdirmek gibi hedefler öne çıkmaktadır (Bozkurt, 2015, syf.40). Türgce gonuşan Gıbrıslılar önemli bir azınlıg olarag yaşamlarını Gıbrıs’da sürdürdü. KATAK, 1943 yılında gurulduğunda cemaadın önde gelenleri gurdugları örgütün adında “Türk azınlığı” ifadesini gullandı. KATAK, cemaadımızın Gıbrıs’ın her yerinde örgüdlü olan siyasal yapılarından belkimda iki tanesinden bir tanesiydi.

18 Haziran 1955 tarihli TC Dışişleri Bakanlığına aid belgede TC’nin Türgce Gonuşan Gıbrıslıları "Türg azınlıg" olarag tarif eddiyini görürüg. 1956 yılında Türg hökümeti ve Türg kamuoyu “Taksim” tezini resmi olarag gabul eddi (Armaoğlu, 1963, syf.188). 1956’dan soğra, Türg devletinin Gıbrısla ilgili resmi politikasının deyişmesiynan, “Türg azınlığı” ifadesi bir daha gullanılmadı. İlerleyen yıllarda “Türg halkı” ve Rumca gonuşan Gıbrıslılarla “eşit statü”, “eşid haglar” gibi ifadeler gullanıldı. 1956’dan böyüne Türgce gonuşan Gıbrıslılarla ilgili bir söylem inşasına gidildi. Bu bizzad Türkiye tarafından yapıldı. Türkiye’den Gıbrıs’ın kuzeyine gelen yedgililer “Türklerin Rumlar gadar eşid haglara ve statüye sahib olduglarnı” belirdirler. Bu söylem deyişigliyi ve söylem inşası diggadimi çegmişdi. Gendi gendime, ben azınlıg bir cemaadın parçasıyım yogsa deyilim, deye sormaya başladım. Belkimda sormam gereken soruyu adlamışdım. Bir toblum “minor” bir toblulugdan “major” bir tobluluğa nasıl geçer? Neçin geçer? Sorulması gereken başlıca iki soru buydu.

Özelliynan, bu soruları annamaya çalışırkana TMT’yi annamag, Türkiye’nin Gıbrıs politikasındakı arzularnı diggade almag geregmegdedir. Türkiye’de bulunan Özel Harp Dairesi’nin başdan organize eddiyi TMT’nin gerçeg adı “Kıbrıs İstirdat Projesi”ydi. İstirdat gaybedilmiş tobragların geri alınması, demegdir. Türkiye Gıbrısnan ilgilenmeg istememesine rağmen, Rumca gonuşan Gıbrıslıların “Enosis” arzusu, İngiltere’nin Türkiye’yi Gıbrıs’da taraf olmaya zorlaması sonucunu getirdi. Türkiye’da ondan soğra bunu resmi........

© Yeni Düzen