Bütçe gelirleri içinde KDV gelirleri niçin önemlidir? Ülkede herkesin dilinde olan kayıt dışılıkta rolü nedir?
KDV gelirleri kamunun bütçe gelirleri içindeki dolaylı vergiler içindeki en yüksek vergi gelirleri içerisinde yer almaktadır.
İthalatta da dahilide de ödenen KDV'yi gerçekte ödeyen o mal ve hizmeti alan/kullanan gerçek/tüzel kişilerdir. Devlete KDV'yi yatıran ithalatçı ve yereldeki işletmeler değildir. Çünkü işletmeler satmış olduğu mal/hizmete maliyet kar marjına ilaveten KDV'yi de eklemektedir.
Malı ithal eden ve dahilde toptancıya, markete veya diğer satış yerlerine satan kişi limanlarda ödediği KDV'yi maliyet unsuru olan sattığı malın üzerine eklemektedir. Aynı durum dahilde mal/hizmeti gerçek/tüzel kişilere satan işyerleri içinde geçerlidir.
Yani yasa gereği dahilde her ayın belli günleri ithalde ise gümrükleme aşamasında ödenen KDV'LERİ ithalatçı, toptancı, market veya işletmeler devlete ödemekle birlikte onların yaptığı sadece devletin tahsildarlığıdır. Gerçek anlamda bu dolaylı vergiyi ödeyenler mal ve hizmetleri alan gerçek/tüzel kişilerdir.
Dahili KDV gelirleri dışındaki KDV gelirleri KKTC'nin hazine ve bütçe tanımlamalarında limanlardan elde edilen KDV olarak tanımlanırken, Türkiye'de ise İthalattan alınan KDV olarak tanımlanmaktadır.
Yazının sonundaki tablodan da görüldüğü üzere KKTC'de tahsil edilen dahili KDV gelirlerinin toplam KDV gelirleri içindeki payı 2019 yılında ki C,47 oranı sonrasında her yıl gerileyerek 0'lu seviyelerin altına gelmiştir. 2024 yılı 11 aylık rakamlara göre (Aralık rakamları henüz açıklanmadı) 2023 yılına göre kısmi bir iyileşme olmasına rağmen hala @'lı rakamların çok gerisindedir. 2025 yılı Bütçe öngörülerine göre ise tablodan görüldüğü üzere 1,45 gibi bir hedef konulmuştur.
Her ne kadar 2 ülkenin gerek dahilde gerekse ithalde/limanlarda tahsil edilen KDV oranlarında farklılıklar olsa bile aynı para birimini de kullandığımız ve Türkiye'de de ciddi kayıt dışılığın olduğu gerçeğiyle Türkiye'de 2023 ve 2024 yılındaki dahili KDV verilerine göre........
© Yeni Düzen
