menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Özay Akif Elder ve “1974 Öncesi LEYMOSUN”

5 8
12.01.2025

Hayatımın altıda biri Leymosun’da geçmiş olsa da orada doğmak, 9.5 yaşıma kadar orada büyümek, Anne tarafından kök Leymosunlu olmak, elli yılımı Girne’ye vermiş olsam da kendimi her daim Leymosunlu hissetmiş, o şehri, kültürü ve insanlarını aidiyet olarak benimsemişimdir. Yani diyeceğim o ki; “insanın vatanı doğduğu yer değil doyduğu yerdir” derler ya, bana hiç uymadı. Gitgide Leymosunlu eski insanlarımız bu hayattan göç etse de hayatta olanlarla karşılaşmam, beni Leymosun’a, insanlarına ve bugün hayatta olmayan aile fertlerimin hatıralarına götüremeye yetmektedir.

Özay Akif Elder abimiz, Leymosun ve Leymosundaki Kıbrıslı Türk belleği için muazzam bir çalışma yaptı. 1936 Leymosun doğumlu Özay abimiz kök Leymosunlu. 1982-1996 yılları arasında kesintisiz 14 yıl KKTC Gümrük Müdürü olarak görev yaptı. Bu yayınından önce “Echoes From The Past” (kardeşi Selçuk Akif ile birlikte, 2008, üç dilli) Terra Cyria Yayını, ve

“Leymosun (Limasol) ve Kadınları”, Limasollular (Leymosunlular) Derneği Yayını 2021, isimli çalışmalarını yayınlamıştı.

Ekim 2024’de yayınlanan yeni kitabı “1974 Öncesi LEYMOSUN”, A-4 boyutunda ve 256 sayfadan oluşmaktadır. Kapak tasarımını Nejla-Osman Çağdaşoğluları, metin oluşturma ve yayına hazırlama görevini ise gazeteci abimiz Hasan Kahvecioğlu üstlendi. Kitapta bolca görsel malzeme de kullanılmıştır. Kullanılan fotoğraflara yazılan bilgilendirici yazılar ve fotoğrafların kaynağının en arka sayfalarda belirtilmesi, hem fotoğrafların değerini bir o kadar daha artırmış hem de kaynak kişiler belirtilmek suretiyle, söz konusu kişilere karşı bir saygı gösterilmiştir.

13 bölümden oluşan kitabın bölümleri şöyle:

“Leymosun Kasabasının Geçmişi”, “Leymosun Kasabasında Türk Mahallesi, Cadde ve Sokaklar”, “Leymosun Belediyesi’nde 80 Yıl Ortak Yönetim (1878-1957)”, Leymosun’da 74 Öncesi Eğitim ve Okullarımız”, “Leymosun’da Osmanlı-Türk Tarih ve Kültür Mirası”, “Leymosun’da Liman ve Deniz Kültürü”, “Leymosun’da Kültür Sanat Yaşamı, Kulüp ve Dernekler”, “Leymosun’da Türk Kahvehaneleri, Lokantalar, Meyhaneler”, “Leymosun Esnafı, Ticari Yaşam, Küçük İşletmeler”, “Leymosun’da Sanatkâr (Zanaatkâr) ve Teknisyenler, İnşaat İşleri”, “Leymosun’da Küçük Üretim Faaliyetleri”, “Leymosun’da Günlük Sosyal Yaşam, Gelenek, Görenekler”, “Leymosun’un Çevresel Mirası.”

Ve Özay Bey kitabın önsözünden şöyle sesleniyor okura...

“Bu kitap; Leymosun’da doğmuş, büyümüş, meslek sahibi olmuş, zanaat icra etmiş ve yine orada vefat etmiş birçok hemşehrimizin geride bıraktığı kütürel mirasın bir ifadesidir. Toplumsal hafızaya bir katkımız olur inancıyla; Leymosun’un yakın geçmişini........

© Yeni Düzen


Get it on Google Play