KIBRISLI KİTAPLAR
2025 yılında da zaman zaman sizlere KIBRISLI KİTAPLAR başlığı altında ülkemizde yayınlanan ve Kıbrıslı yazarlara ait olan kitaplar hakkında kısaca bilgiler aktarmaya devam edeceğim. Elbette ulaşabildiğim veya bana ulaştırılan kitaplarla bu yolu yürümeye, daha önce de olduğu gibi sürdüreceğim. Diyeceğim o ki, sizlere tanıtacağım kitaplar dışında daha çok kitabımızın yazarlarımız tarafından yayınlanmakta olduğu notunu da düşmek gerek.
Daha önce detaylı olarak Yenidüzen gazetemizde yer verdiğim, “monografik” çalışma babında önemli bir kaynak-kitap olan “1974 Öncesi LEYMOSUN”a KIBRISLI KİTAPLARDA daha öz bir şekilde yer vererek sayfamızdaki tanıtımlara söz konusu kitabın ön sözüyle başlıyoruz.
Özay Akif Elder “1974 Öncesi LEYMOSUN”
Ekim 2024, 256 syf.
“Bu kitap; Leymosun’da doğmuş, büyümüş, meslek sahibi olmuş, zanaat icra etmiş ve yine orada vefat etmiş birçok hemşehrimizin geride bıraktığı kütürel mirasın bir ifadesidir. Toplumsal hafızaya bir katkımız olur inancıyla; Leymosun’un yakın geçmişini herşeyiyle paylaşmaya çalıştık. Burada anlatılanlar, nesilden nesile aktarılan ve unutulması mümkün olmayan bir kent yaşamının yansımasıdır. Hafızalarımızda yer eden tarihi, sosyal, kültürel, medeni olaylar, gelenek ve görenekler, sanat ve ticaret kabiliyetleri toplumumuzun en büyük zenginliğidir. Leymosun; dünyaya açık limanıyla bu zengin hafızaya yenilikçi katkılar sağlamıştır. Orada yaşayan Kıbrıslı Türkler, Osmanlı zamanından itibaren kentin tüm yaşam alanlarında kendini göstermiştir. Orada, yüzyıllara yayılan bir toplumsal hafıza oluşmuştur. Bu zenginlik aslında büyük ve kapsamlı bir müzesidir. Müzelerin amacı ve fonksiyonu tarihimizi, kültür mirasımızı korumak ve yansıtmak olduğuna göre, Leymosun’da yaşayan Türkler böylesine bir sürecin içinde yer almışlardır. Hafızalarımızda yer edinen tarihimiz, sosyal hayatımız, kültürümüz, yaşantı ve eserlerimiz kayıt altına alınarak kalıcılaştırılmalıdır. Bu noktadan hareketle biz de kitabımızda, çok anlamlı bulduğumuz tarih ve olayları yazıya dökerek anlatmaya çalışmakla yetinmedik. Kasabamızdaki yaşam tarzlarını, kente unutulmayan hizmetler veren herkesi anmayı görev bildik. Leymosun’la ilgili geniş çaplı bir sözlü yakın tarih araştırması olan bu kitabımızı; hemşehrilerimize ve okullarımıza bir tahattür (hatırlatma) ve bir tahassür (özlem) vesilesi olacağı inancı ile takdirlerinize sunarım.”
Dr. Mete Özsezer “TEŞKİLAT”
Şubat 2025, 414 syf.
Çok değerli ve peşi........© Yeni Düzen
