menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Ahmet Ömerağa’dan “Dünya’da ve Kıbrıs’ta İpeğin Tarihi...”

6 12
23.02.2025

Sevgili dostum Ahmet Ömerağa’yla uzun yılların dostluğunu paylaşıyoruz.

Gönyeli’de doğup büyükmekten öteye Gönyeli sevdasını taşıyan biri. Öyle ki; köyünün tarihçesinden, sosyal yaşamından, halkbilimi ve kültürü üzerine iğneyle kuyu kazar nitelikte yaptığı araştırmaları, toplum belleğimizle buluşturan çok değerli bir araştırmacımız.

Önceleri Gönyeli köyü (ki artık köy değil apayrı bir şehir düzeyinde) üzerine çok değerli çalışmalar yaparken, bu çalışmaları içerisinde köyün “insan yüzünü” de fotoğraflarla belgelerle ortaya koymakla bu yolu yürümeye başlamıştı. Gönyeli Spor Kulübüyle ilgili çalışması ise apayrı bir değer. Özelde futbol olmakla birlikte bu kitap da dönemin sosyal-kültürel yaşamının izdüşümleriyle dolu.

Geçtiğimiz günlerde bir vesileyle buluşunca elime iki yeni kitabını tutuşturuverdi. A-4 boyutunda her biri 400 sayfalık bol fotoğraflı kitaplardı. Birinin adı “Dünya’da ve Kıbrıs’ta İpeğin Tarihi-Geleneksel Tezgâh Kumaşlarımız”, bir diğeri ise “Bir Şehrin Anatomisi-GÖNYELİ”.

Ben bugün sizleri “Dünya’da ve Kıbrıs’ta İpeğin Tarihi-Geleneksel Tezgâh Kumaşlarımız” kitabıyla ilgili bilgilendirmek istiyorum.

A-4 boyutunda ve Kasım 2024’de okurla buluşturulan kitap 401 sayfa ve bol fotoğraflı. Toplam 4 ana bölümden oluşan kitabın altbaşlıklarını az sonra sizlerle paylaşacağım. Öncelikle kitabın Ön Söz’ünde Albayrak’ın okura seslenişini okuyalım...

“Sevgili okurlarım, Kıbrıs halkbilim çalışmalarında yirmiyi aşkın bir zamandır araştırmalarımla oluşturduğum kitaplarımı sizlere sunmaktayım. Yirmi sekizinci kitabım olan elinizdeki “Dünyada ve Kıbrıs’ta İpeğin Tarihi, Geleneksel Tezgâh Kumaşlarımız” kitabımla yine kıyafet ve kıyafeti oluşturan geleneksel tezgâh kumaşlarımızın nasıl oluştuğunu, malzeme iplik ve dokuma sanatının tarihini irdeleyeceğiz. Tabii iplik derken ipek, yün, pamuk, keten gibi kumaşı oluşturan malzemelerin de doğuşunu dokunmasını kumaşın oluşumunu sizlerin gözleri önüne sermeye çalışacağız. Bildiğiniz üzere 2009 yılında çıkardığım “Gönyeli Köyü Kıyafetler Albümü” ile çıktığımız Kıbrıs Geleneksel Kıyafetlerimiz konulu çalışmamıza 2022 Mart ayında çıkardığımız “Geleneksel Kıyafetten Kostüme Kıbrıs” adlı kitabımızla yeni bir boyut açmış, tüm adamızın güney ve kuzey Kıbrıs’taki müzeler özel koleksiyonlar hatta Londra’daki Cambridge müzesindeki Kıbrıs kıyafetlerini de gidip araştırarak fotoğraflayıp bu kitabımızda yayınlamıştık. İşte bu çalışmaların temelini oluşturan........

© Yeni Düzen