menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

7.5 - 8

4 1
01.02.2025

Ülkemiz ekonomisi uzun yıllardır ciddi bir makroekonomik istikrarsızlık içinde. Yüksek enflasyon, hayat pahalılığı, Türk Lirası’nın sürekli değer kaybetmesi ve alım gücündeki azalma. Halkımızın günlük yaşamını giderek daha zor hale getiriyor. Ekonomimizdeki kırılganlık, özellikle asgari ücretliler, işçiler ve üreticiler için çok büyük bir tehdit.

KKTC’deki büyük sorunlardan biri de hayat pahalılığı. Temel ihtiyaç malzemelerinin fiyatları dövizdeki dalgalanmalara paralel olarak sürekli artıyor. Özellikle gıda, enerji ve barınma gibi temel tüketim kalemlerinde fiyat artışları halkımızın alım gücünü büyük ölçüde etkiliyor. Bu durum, maaşların yüksek enflasyon karşısında sürekli değer kaybetmesine neden oluyor. Yapılan atış maaşlara yansımadan ceplerden uçup gidiyor. Maaşlar artıyor ama alım gücü her geçen gün daha da azalıyor. İnsanlarımız artan maaşları ile bir önceki aya göre daha az mal veya hizmet alabiliyor. Bu durum toplumsal huzursuzluğu ve gerginliği arttırıyor.

1983 yılından beridir Türk Lirası ana para birimi olarak kullanıyoruz. Ancak Türk Lirası’nın hiç durmayan değer kaybı, ekonomimizin en büyük sorunlarından biri. Dövizdeki sürekli artış ithalat maliyetlerini de arttırıyor. Buna paralel yerel üretimimizin maliyetleri de artıyor. Türk Lirası’nın değer kaybı halkımızın yaşam kalitesini aşağıya çekiyor. Bir yandan Türk Lirası değer kaybediyor, diğer yandan döviz son sürat yükseliyor, üretim fakiri ülkemizde ithal ürünlerin fiyatlarının fırlamasına........

© Yeni Düzen