“Sicil Affı” Kim İçin, Ne İçin Yapılmak İsteniyor?
Ekonomik krizin derinleşmesi, üretim ve hizmetlerde gerilemeye, istihdamda ise zorluğa neden olur. 2023 Hane Halkı İş Gücü Anketi verilerinde işsizlik oranı % 5,1 olarak belirlendi. Ama veriler tutulurken, bu işsizlerin kaçta kaçının önceden cezaevine girip çıktığına bakılmadığı için eski mahkûmların istihdama erişimini sağlıklı bir şekilde ölçülemez.
Tabi ki bu alandaki mevcut ön yargılar ve damgalayıcı fikirler düşünüldüğünde, bahsedilen toplumsal grubun iş gücü piyasasında karşılaştığı engelleri tahmin etmek zor değil.
***
Meclis Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi Başkanı, Ulusal Birlik Partisi milletvekili Yasemin Öztürk, geçen hafta, küçük suçlardan sabıkası olanlara sicil affı getirmeyi amaçladıklarını söyledi. Çok fazla insanın dikkatini çekmemesine rağmen, üzerine kafa yorulması gereken bir mevzu olduğunu düşünüyorum.
Bir diğer önemli nokta, kamu idaresinde yıllardır tartışma konusu olan beyaz yakalı suçlar, sahtekarlık, yolsuzluk ve hileli işlemlerin varlığıdır. Bu tür suçların son zamanlarda ciddi bir boyuta ulaştığı göz önüne alındığında, sicil affının kapsamı bir o kadar daha önem kazanır. Toplumda bu suçları işleyen kişilere dair ciddi bir algı bulunurken, af önerilerinin neden ortaya çıktığı sorgulanmalıdır.
Bahsi geçen yasa önerisi veya tasarısı henüz yayınlanmadığı için somut değerlendirme yapmak mümkün değil. Ama basına yansıyan cümlelerden anladığım kadarıyla, temel amaç; küçük sabıkası olan bireylerin kamu ve özel sektörde işe alımlarında yaşadıkları engelleri aşmaktır. Peki, eski mahkûmların, istihdama erişirken maruz kaldıkları ayrımcılıkla baş edebilmenin yöntemi sicil kayıtlarının silinmesi midir?
***
Genel olarak, herhangi bir suçtan mahkum olan kişiler toplumda hoş karşılanmaz. Tabi ki bunun pek çok nedeni vardır ama en önemlisi önyargılardır. Bu kişiler, cezaevinden çıktıktan sonra dışlanmakta, iş bulmakta zorluk yaşamakta, düşük ücrete ve kötü koşullarda – güvencesiz çalıştırılmaktadırlar. Ülkemizde yapılan bir araştırmada, şirketlerin eski hükümlüleri istihdam etmeye genellikle olumlu baktıkları, ancak işlenen suçun türünü de dikkate aldıkları gözlemlenmiştir.
Örneğin, dikkatsiz sürüş sonucu ölüme sebebiyet verme veya uyuşturucu kullanımı (ticaret değil) suçlarından mahkum olan kişilerin istihdamına daha sıcak bakıldığı, ancak dolandırıcılık ve cinsel nitelikli suçları işleyen kişilerin işe alınmasına yönelik çekincelerin olduğu anlaşılmaktadır.
Belli suç tipleri için, sektör sınırlaması yapılabilir. Mesela çocuk istismarı suçu........
© Yeni Düzen
