Umudun adı Türkiye
Bundan tam 17 yıl önce Suriye’ye bir sempozyum için gitmiştim. Suriye’nin başkenti Şam’dan başlayan ve sonrasında Halep, Hama, Humus şehirlerini de kapsayan bir geziydi. O günlere beleğimde kalan ve beni etkileyen en dikkat çekici şey özellikle Halep, Hama ve Humus’ta Suriyelilerin Türkçe konuşmalarıydı. Çok şaşırmıştım çünkü Arapça ana dili olan bir ülkede bu kadar çok kişinin Türkçe konuşuyor olması dikkati çeken bir şeydi.
Türkçe konuşan kime sorduysam herkesin mutlaka Osmanlı’dan kalma bir hatırası vardı. Dedeleri Türk olanlar vardı zaten kendisini Türkmen olarak tanımlayan Türklerdi bu Suriyeliler. Hiç unutmuyorum Suriye’nin ünlü Kasiyun dağı vardır. Bütün Şam’ı tepeden görebilen harika manzarası olan bir yerdir.
Hani şu 8 Aralık Suriye özgürlüğünden sonra Dışişleri bakanı Hakan Fidan ve Suriye Cumhurbaşkanı Ahmet Şara’nın çay içip tepeden Şam’a baktıkları dağ. İşte oradan bahsediyorum. İşte tam 2008 Mayıs’ında biz oralarda gezerken bizim Türk olduğumuzu anlayıp yanımıza yaklaşan bir aile vardı. Kendilerinin Türkmen
olduklarını söyleyip kısa bir sohbet etmiştik. O günlerde de Türkleri görünce heyecanlanan ve hemen yanımıza yaklaşan işte bu Suriyelilerdi. Çok hatıra var aklımda mesela Emevî camileri.
Büyük ve küçük diye ayrılıyorlar. Büyük Emevî camiinde Hazreti Hüseyninin başının olduğu söylenen bu camiyi de ziyaret etmiştik.
On yedi yıl önceki bu seyahati bir masal gibi hatırlıyorum. Maalesef seyahatimden 3 yıl sonra da hepimizin yakından tanık olduğu iç savaş başladı.
Bu kez Türk Kızılay’ının davetlisi olarak bir grup basın mensubu ile Suriye İdlip’teydik. İdlip, Hatay Cilvegözü sınır kapısına çok yakın. İstanbul’daki iki ilçe kadar yakın diyebilirim. Gönüller sınırlardan daha yakın adeta iç içe. Bunu her adımda görebilmek mümkün. Gerek Suriyeli görevlilerin gerekse kenarda koyun otlatan çobanın bizlere bakışından hissedebiliyorsun.
Bir de rakamlara bakalım… Türk Kızılay Ramazan ayı boyunca Türkiye’de ve dünyanın dört bir yanında mazlumlara el uzatarak toplam 7.1 milyon ihtiyaç sahibine umut olacak. Elbette bu insani destekten çok önemli bir pay olan 1 milyar 922 milyon liralık yardım 2011’de başlayan iç savaşın sona ermesiyle yepyeni bir
döneme adım atan komşu ülke Suriye için. Manevi arınma ve toplumsal dayanışmanın en güçlü hissedildiği bu ayda Suriye’ye özel ilgi gösteren Türk Kızılay,
35 bin gıda kolisi, 110 bin iftar, 75 bin adet bayramlık ve 9 adet sevgi butik mağazası üzerinden ihtiyaçların karşılanması yoluyla toplamda 135 milyon 250 bin TL değerindeki yardımları, 345 binden fazla insana ulaştırıyor.
Al Şami Engelli Kampı’nda gördüklerim
Ziyaretimizin ilk durağı Türk Kızılay tarafından Suriye İdlip’te özel bir kamp alanı inşa ederek dezavantajlı insanların yaşam ihtiyacı karşılanmış olan Al Şami Engelli Kampı’ydı. Dezavantajlı ailelerin barınması için özel durumlarına göre inşa edilmiş bu kampta 1200 kişi yaşıyor. Kampta gördüklerimi anlatmaya o andaki hislerimi aktarmaya kelimelerin yeteceğini sanmam. Savaşın çirkinliğinin bütün izlerini insanların bedenlerinde gördüğüm kadar........
© Yeni Birlik
