Mockumentary | ‘Kasarak’ da güldürmek mümkün mü?
Tarih derslerinde sıkılanlardan mıydınız yoksa anlatıları hikayeleştirip kafasında bir senaryoya dönüştürenlerden mi? Ben oldum olası tarih derslerini dinlemeyi, anlatılan dönemin gözüm kapalı bir tablosunu çizmeyi, sembolik kişileri bir karakter olarak yorumlayıp vasıflarını yerine getirip getiremediklerini eleştirmeyi çok sevmişimdir.
Hafızamın çok kuvvetli olmaması da işime oldukça yarar çünkü bugün bile aynı belgeselleri tekrar tekrar izleyip her seferinde şaşırmaya devam edebiliyorum. Eğer gerçekten tarihi, tabiri caizse ‘diplomatik doğru’ şeklinde dinlemeye gönüllüyseniz Youtube’daki Tarih Obası kanalını keşfetmenizi şiddetle öneririm. Çok sevgili Tarihçi Ceren Sungur’un dolu emekleriyle hazırladığı, çoğu zaman 2-3 saat süren canlı yayınlarda tarihin birçok rafının tozunu aldığı kanalı Tarih Obası benim en favori kanallarımdan biri. Ceren Hanım’ın tarihçi olmasının da verdiği etik değerler sebebiyle her videonun altına eklediği, video içeriklerinde ve araştırmalarında kullandığı kaynakçalar/makaleler sayesinde aslında perspektifinizi istediğiniz gibi yönlendirmenizi de hedefliyor kendisi. Gelelim ilk şıktan yana olan okuyucularıma…
Tarih anlatılarından sıkılan, aldığı bilgilerle ne yapacağını sorgulayan ve belli bir yaşa kadar hep tarih öğretmenlerini suçlayan ‘O’ kişiyseniz; size çözümle geldim. Tarih her zaman yorucu, sıkıcı ya da uzun olmak zorunda değil... Mockumentary terimi tam da bunun için var! ‘Documentary’ ve ‘Mock’ kelimelerinin birleşimi ile hayatımıza giren bu terimi Türkçeye şu şekilde çevirmek mümkün: ‘Melgesel’ Nedir bu Mockumentary, derseniz size şu şekilde özetlerim; kurgusal olaylara belgesel görünümü verilen ve genelde komedi esas alınan hatta........
© Yeni Birlik
