Aklın hidrojen yolu
Dönüşüm köşesinin başlangıcından bu yana hidrojen, hatta yeşil hidrojen konusunu ana başlıklardan biri olarak tutmaya özen gösterdim. Cari açığın azaltılmasından, coğrafyamızın sunduğu potansiyel ve avantajlara, iklim krizinden sürdürülebilirlik çabalarına dek çok yönlü fayda sağlayacak bu alanı hiç ihmal etmedim. Daha iki hafta önce, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, somut verilerle bu yaklaşımı desteklemişti.
Son 10 yılda, sadece enerji ithalatımız 1 trilyon dolar seviyesinde. Yenilenebilir kaynaklarımız hayata geçtikçe, ithalatımız azalıyor. O yüzden devlet, rüzgar ve güneş santralleri gibi tüm yenilenebilir enerji yatırımlarına, yeşil dönüşüm teknolojilerine öncelik veriyor. Bu alanın yıldız ürünü yeşil hidrojen, tüm dünyada büyüyen, gelişen bir eko sisteme sahip. Üstelik, enerji arz güvenliği meselesi, ekonomik fayda kadar bir başka büyük alana işaret ediyor. Dışa bağımlılığı azaltacak yollara yönelmek zorunludur.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum gibi Enerji Bakanı Dr. Alparslan Bayraktar da yeşil hidrojen konusunu hassasiyetle takip ediyor. Devlet aklı, AB, Çin, ABD öncelikli olmak üzere gelişmeleri izliyor, analiz ediyor, politika üretiyor. Regülasyonlar, dünyada olduğu gibi ülkemizde de henüz tamamlanmış durumda değil ama çalışmalar çok hızlı gelişiyor. Hidrojene özel bir otoritenin atanması bu süreci güçlendirecektir. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı gibi ülke geleceğinin inşasında önemli rol oynayacak yapılar da hidrojen, karbonsuzlaşma, enerji gibi başlıkları öncelikleri arasında tutuyor. Şimdi bu çalışmalardan şahane bir örnek ile devam edelim.
Başlık, yeni bir e-bültenin adı. Hazırlayan değerli bir akademisyen, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı çatısı altında görev yapan Berna Sağlam, 2024’ün hidrojen alanındaki verilerini, gelişmeleri, bu e-bültenin ilk sayısında toparlamış.
Başlıklar dikkat çekici:
1.Global Hydrogen Review 2024 raporuna göre:
Küresel hidrojen talebi 2023'te 97 milyon tona yükselmiştir (2022'de 95 milyon tondu).
Düşük emisyonlu hidrojen üretimi halen 1 milyon tondan az.
Küresel elektrolizör kapasitesi 2024 sonuna kadar 5 GW’a ulaşabilir.
Çin, küresel elektrolizör kapasitesinin `'ına sahiptir.
2030’da yenilenebilir enerjiyle üretilen hidrojenin maliyeti 2-9 USD/kgH2 arasında öngörülmektedir.
2. Vivaro Hydrogen, Alman Opel firmasının İngiltere için üretilen Wauxhall markasına ait, ticari olarak üretilen ilk hidrojenli minibüs. 4,4 kg hidrojen kapasitesi ile........
© Yeni Birlik
visit website