AB ve net sıfır yolu
CO₂ (Karbondioksit) Azaltımına İlişkin Yeni AB Yönetmeliği, 2025’e girmeden az önce, Aralık ayında yürürlüğe girdi. Hedef belli, 2050’de net sıfır hedefine ulaşmak. Bu, Avrupa’nın büyük meydan okuması. Bu alanda çok içerik var. Enerji başta olmak üzere, karbon salımını düşürecek, sıfırlayacak hamlelerin ortak vizyonu. Avrupa Birliği, karbon giderimi, karbon çiftçiliği ve ürünlerde karbon depolama faaliyetlerini teşvik eden gönüllü sertifikasyon çerçevesini oluşturmak için, girişte anılan yönetmeliği oluşturdu ve yürürlüğe koydu. Hedefi, jeolojik, biyolojik ve uzun ömürlü ürünlerde karbon depolamayı sağlamak. Bunun için de karbon giderimi (Carbon Removal) ve toprak emisyon azaltımları, bağımsız doğrulama ve sertifikasyondan gerçekleşecek.
2025 hedefi: AB genelinde 310 milyon ton CO2 eşdeğer net giderim kapasitesine ulaşılması. Böylece, faaliyetlerin biyolojik çeşitliliği desteklemesi, su kaynaklarını koruması ve çevresel zarar riskini minimize etmek gibi hedeflere de ulaşılacak. Tabi kavramları doğru anlamak gerek. Mesela karbon çiftliği: Örtü bitkileri, koruyucu toprak işleme yöntemleri gibi uygulamalar aracılığıyla, toprak kalitesinin iyileştirilmesi ve karbon depolamanın artırılması anlamına geliyor. Karbon Yakalama ve Depolama (CCS), bu alanın bir başka büyük başlığı. AB'nin temiz enerji hedeflerini desteklemek için yenilenebilir enerji ile entegre karbon yakalama ve depolama teknolojileri kullanılıyor. ‘İnovasyon ve Teknoloji’ başlığı önemli.
AB, Horizon Europe çerçevesinde, yeni teknolojilerin geliştirilmesini teşvik ediyor. Biyokütle ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarının sürdürülebilir kullanımına yönelik düzenlemeler, karbon azaltım hedefleriyle paralel ilerliyor. Mesela, yeşil hidrojen, karbon giderimi için potansiyel bir enerji kaynağı olarak yönetmelikte yer alıyor. Hidrojen üretiminde kullanılan enerji kaynaklarının karbon yoğunluğu, sertifikasyon süreçlerinde dikkate alınıyor. Burada, RePowerEU ile AB’nin 2030’a dek 10 milyon yeşil hidrojen üretme, 10 milyon ton da ithal etme kararı yenden önem kazanıyor. Avrupa İnovasyon Fonu, hidrojen üretiminde karbon giderimi sağlayan teknolojileri, bu yüzden destekliyor.
Biz de, AB’nin en değerli tedarikçilerinden biri olabileceğimizi, bu nedenle yineliyoruz. Güneş ve rüzgar kapasitemizin artışı, yeşil hidrojen için de büyük avantajdır. AB’nin net sıfır hedefi, türlü yöntem ve uygulamalarla ilerliyor. Parçası olacağımız süreç, ülke faydasınadır. 2025’te, benzer ve gerekli regülasyonların tamamlanması elzemdir. Bu nedenle hidrojene özel bir otoritenin atanması, şebeke dışı temiz enerji üretiminin yeşil hidrojen üretimi için lisanslandırılması, yeşil hidrojen özel üretim........
© Yeni Birlik
visit website