menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Hukuku hatırla(t)mak

14 3
07.02.2025

Cevap: Hukuk kelimesi; Arapça “hak” kökünden gelir. “Haklar” demektir. “Hukuk” kavramı, çok genel olarak, insan davranışlarını düzenleyen ve devlet tarafından müeyyidelendirilen bağlayıcı kurallar bütünü olarak tanımlanır.

Sual: Kişiler haklarını öğrenip sahip çıkmalı ve hukuk kurallarına uymalıdır. Devlet veya hükumetin de hukuka uyma mecburiyeti var mıdır?

Cevap: Hukuk bütün kişi ve kuruluşları bağlar. Anayasanın 125’inci maddesinin birinci fıkrasına göre “İdarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolu açıktır.”

Sual: İdare bir zarar verirse ne olur?

Cevap: Aynı maddenin yedinci fıkrası yalnız yargı denetimini değil, zararı tazmin şartı da getirmiştir: “İdare, kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlüdür.”

Sual: Resmî görevliler zarar verince kim ödeyecek?

Cevap: 40’ıncı maddesi tazmin etme hükmünü daha belirgin hale getirir: “Kişinin, resmî görevliler tarafından vaki haksız işlemler sonucu uğradığı zarar da, kanuna göre, devletçe tazmin edilir. Devletin sorumlu olan ilgili görevliye rücu hakkı saklıdır.”

Sual: Yargı gücünü nereden alıyor?

Cevap: Türkiye’de yargı, yasama ve yürütme kuvvetlerinin yanında üç erkten biridir ve Anayasa’nın 9. Maddesi’ne göre yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız mahkemeler tarafından kullanılmaktadır.

Sual: Yargı kararı ne kadar bağlayıcıdır?

Cevap: Kesinleşmiş bütün mahkeme kararları herkes için bağlayıcıdır. Yargı........

© Yeni Asya