menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Demokratik şuur ve basın hürriyeti

16 1
06.01.2025

Bunlardan basın hürriyeti; içinde -geniş anlamda- ifade, fikir ve eleştiri hürriyetini, bilgi edinme ve haber alma hürriyetini ve nihayet din ve vicdan hürriyetini de ihtiva ediyor, denilebilir.

Halkın, dünyada ve özellikle içinde yaşadığı toplumda meydana gelen ve toplumu ilgilendiren konularda bilgi sahibi olması ancak bununla mümkündür. Basın, olayları izleme, araştırma, değerlendirme, yayma ve böylece kişileri doğru bilgilendirme, öğretme, aydınlatma ve yönlendirmede yetkili ve aynı zamanda sorumludur.

KİŞİLİK HAKLARINA RİAYET

Basın hürriyeti, Anayasanın 28. maddesi ile 5187 sayılı Basın Kanununda düzenlenmiştir. Bu düzenlemelerde basının baskı altında kalmadan, korkmadan, hür bir şekilde yayın yapması güvence altına alınmıştır.

Ancak; diğerlerinde olduğu gibi, basın hürriyeti de sınırsız değildir. Yayınlarında Anayasanın Temel Hak ve Özgürlükler bölümü ile Türk Medenî Kanununun 24 ve 25. maddesinde yer alan ve yine özel kanunlarla güvence altına alınan kişilik haklarına saygı göstermesi, saldırıda bulunmaması da hukukî bir mecburiyettir.

Gerek yazılı ve gerekse görüntülü basın bu........

© Yeni Asya