menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Sağlıklı hayat prensipleri -14

24 7
01.03.2025

Çağımızın en belirgin özelliği olan yoğun şekilde yaşanan stresler, birçok kronik hastalığın kaynağı olarak, gittikçe yükselen oranlarda etkili olmaktadır. “Duvarı nem, insanı gam yıkar” değerlendirmesiyle bakıldığında, gittikçe artan stresli hayatın, değişik hastalıklarla insanlık âlemini en ağır şekilde yıpratan bir hale gelmiştir.

İnsan sağlığını yıpratan stres ve kötü beslenme problemleri birlikte değerlendirilmelidir. Zira “Yediklerimiz fizyolojik strese yol açıyor. Şeker gibi zararlı şeyler yiyince, stres hormonlarımız yükseliyor. Neticede zihinsel açıdan stresli olmasanız da, fiziksel strese giriyorsunuz. Diyetteki kötü seçimler beyninize stres sinyalleri yollayabiliyor. Doğru tercihler ise, beyni sakinleştirici sinyaller gönderiyor. Çünkü yemek tercihlerimizin çoğu, duygularımızla yönetiliyor. Moralimiz bozuksa, stresliysek o an çikolata veya cips yemek kendimizi iyi hissetmemizi sağlıyor. Ama kısa vadede yararlı görünen bu durum, uzun vadede zarar getiriyor. Stres vücutta ne gibi etkilere yol açıyor? Şekeri ve tansiyonu arttırdığını, damar sertliğine sebep olduğunu biliyoruz. Bizi strese sokan bir yaşama kültürümüz var. Toksik gıda, maddî durumun getirdiği stres de buna dahil. Ayrıca yoksulluk başlı başına son derece stresli bir şey.

Stres, kalp hastalığı, kanser ve demansa (bunama) yol açıyor. Beyindeki Hipokampüs adlı hafıza merkezini küçültüyor. Kilo almamıza, diyabete, depresyona neden oluyor. Çünkü, stres kortizol seviyenizi sürekli yükseltiyor, bu da kasların azalmasına, tansiyon ve şekerin yükselmesine yol açıyor. Devamlı........

© Yeni Asya