Bitkilerin dili İbni Baytar -2
Karında meydana gelen şişkinliği yumuşatarak giderir. İdrar söktürücü (diüretik) etkisi bulunmaktadır. Genel vücut ağrılarını dindirir. Vücutta biriken atıkları temizler. Geçmeyen susuzluk duygusunu anason çayı dindirir. Rahimden kaynaklanan beyaz akıntıyı keser. Annelerde süt salgılanmasını arttırır. Buharı burundan derin derin solunursa, baş ağrısını rahatlatır. Karında su birikmesinden dolayı meydana gelen şişkinliği ve bağırsaklardaki aşırı hareket sonucu oluşan gerginliği rahatlatır. Karaciğer ve dalak kanallarında oluşan tıkanmalara fayda sağlar. Yüzde ve vücudun diğer bölgelerinde oluşan ödemlerin çözülmesine yardımcı olur. Böbrek, mesane ve rahimdeki tıkanmaların açılmasına yardımcı olur. Eşit miktarda meyankökü ile karıştırılarak çayı içilirse, göğüs hastalıklarına ve nefes darlığına fayda sağlar. Ateşte yakılarak, dumanıyla tütsü yapıldığında nezle ve baş ağrısına şifalı destek sağlar.
KETEN TOHUMU: Çok hafif kavrulduktan sonra, toz haline getirilir. Yeterli miktarda süzme bal ile karıştırıldıktan sonra yenirse, akciğerlerde biriken atıkları temizleyerek, öksürüğü keser. Mesane ve böbreklerde oluşan hastalık sebeplerine engel olur. Toz halinde su ile içildiğinde, bağırsakları yumuşatarak temizler. Egzama, uçuk ve iltihaplı deri enfeksiyonlarında fayda sağlar. Keten tohumu hafif kavrulsa bile, tek başına balla karıştırılmadan tüketildiğinde bağırsaklarda gerginliğe neden olabilir.
MENEKŞE: Koklamakla veya çay olarak içildiğinde baş ağrısını dindirir ve rahat bir uyku sağlar. Kurusu, safra salgısını arttırarak bağırsaklarda........
© Yeni Asya
