menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Geleceğin Şehirleri, Smart City, Yapay Zekâ, Akıllı Şehirler

9 33
16.02.2025

Evangelistlerin kıyametin kopmasına az bir süre kaldığına olan inançları, bu gelişmeleri tetikliyor. Yapay zekâ destekli şehirler(Smart City)’ler şimdilerde moda. Silah sanayi yapay savaşlar çıkararak yeni teknolojilerini ve depolarındaki mühimmatlarını hem sattılar hem de deneme imkânları buldular. (Rusya-Ukrayna, İsrail-Hamas) Böylelikle kazanç haneleri şişmiş durumda ve bunu yatırıma dönüştürme peşindeler. Onlara göre başka yaşam yok, dolayısı ile kıyamette yaklaşıyor, o zaman kalan zamanlarını en iyi şekilde yaşama felsefesi hakim pozisyonda.

Son dönemlerin parlayan yıldızı yapay zekâ destekli akıllı şehirlerin kurulması oldu. Teknolojik alt yapı ve inovatif gelişmeleri içeren, yaşam kalitesini artıran, doğal kaynakları verimli şekilde kullanan, sürdürülebilir olmayı hedef koyan anlayış, akıllı şehirleri oluşturma planı yapıyorlar. ‘’Anavatan’’ kavramından uzaklaşan ve global düşünen bir zihniyet için yer ve mekânın farklı olması sorun teşkil etmiyor. Bu mantıkla mutlu azınlığı oluşturan jet sosyetenin yeni arayış planları bu şehirler. Para önemli değil yeter ki aklının alamayacağı ölçülerde haza dayalı verimlilik, tüm duygularını tatmin edecek yenilikler gösterilsin ve kullanımına sunulsun. Zaman kısıtlı ve gelirler de sayılamayacak ölçüde olunca, yenidünya düzenin onlara sunduğu yeni şeylere bakarak yatırım planları yapmak, son dönemin gözde değişimi. Bu yüzden akıllı evler tek başına artık yeterli değil, altyapısı ve sunduğu kolaylıklar ile akıllı evlerden oluşan şehirler isteniyor. Bu istekleri karşılayabilecek yapay zekâ destekli ‘’Smart City’’ler de yapılmaya başlandı.

Akıllı ulaşım sistemleri ile donatılan, trafik yönetimi kargaşasından uzak, neredeyse kişisel hale gelen toplu taşıma araçlarının bilgilerinin telefona gelmesi, akıllı park sistemleri ve elektrikli-otonom araçlar için sorunsuz alt yapının olduğu bir süreçten bahsedelim.

Pilotsuz giden yapay zekâ destekli elektrikli arabanızın, şehirde tur atarken pilinin de şarj olduğu bir alt yapıdan bahsediyoruz. Bununla birlikte, Enerji Yönetiminde Akıllı şebekeler ve enerji dağıtım sistemlerinin varlığı, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının yaygınlaşması, enerji tasarruflu binalar ve aydınlatma sistemlerinin uygun verimlilikte çalışması, su ve atık yönetiminde akıllı su şebekeleri, sızıntı tespit sistemleri, kaçakların yapay zekâ desteği ile ortaya çıkarılması, hava kalitesini ölçen sensörler, gürültü kirliliğinin olmaması yada sıkı kontrolü, yeşil alanların ve parkların inanılmaz boyutlarda olması, koşu parkurları, çevre dostu binaların varlığı, çalışma hayatında olanlar için, eve gelmeden internet üzerinden verilen komutlara cevap olarak, fırının çalışması, yemeğin pişmesi, evin ısıtılması,

sıcak suyun derecesinin ayarlanması gibi. Bunun yanında elbette depreme ve diğer afetlere, dayanıklı alt ve üst yapılar. Sağlık ve Güvenlik noktasında hizmetin eve kadar getirilmesi, yalnız yaşayan bireyler için, sağlık hizmetlerinin uzaktan muayene, bilgisayar destekli yardım edebilme, kısacası sağlık ta tele-tıp uygulaması, verilerin anlık iletimi. 7/24, 365 gün güvenlik kameraları ile gözetim sistemleri ile donatılma.

Eğitimde dijital eğitim platformları, İnovasyon merkezleri ve start-up destek programları, Sürekli öğrenme ve beceri geliştirme imkânlarının bireysel şekilde sunulması tarzında ayrıcalıklı işlemler. Bu şekilde projelendirilen iki........

© Yeni Asya