Barla’da seyahat
Barla’da kaldığım sıralarda kısa kısa seyahatlere çıktım. Barla’nın içinde kısa turlar şeklindeydi bu. Kesin bir planım yoktu. Sadece bu patika yol beni nereye çıkarırsa oraya gidecektim. Bu yolculuk hangi nasiplere gebeyse oraya doğru yürüdüm.
İlk seyahatimizi çocuklarla yaptık. Sırtımıza çantamızı, elimize de bastonlarımızı alıp Muş Mescidi tarafına yürüdük. Ahşaptan yapılmış eski usul evlerin yanından geçtik. Ardından biraz ileride eski bir camiye denk geldik. Adı Ceşnigir Paşa Camii imiş. Bu cami de Barla’daki diğer camiler gibi, önünde kocaman çınarlarla yan yana duruyordu.
Barla’da 5 tane böyle cami ve çınar ağacının olduğunu ahali söyledi. Osmanlı’nın önemli simgesi çınarlar, insanları etrafında toplayan birer merkez gibiydiler. Buradan Osmanlı’nın şehir anlayışı ile ilgili önemli notlar öğreniyordum.
Ağaçlarını sulayan köylü teyzeden ufak bir yol tarifi aldıktan sonra yola devam ettik.
O camiyi biraz geçince, ileride kilise tarafına doğru yürüdük. Kiliseye çıkmak çok yukarıda kaldığı için zordu. Biz de yol bizi nereye götürürse diyerek, sola doğru dönüp dere yolundan devam ediyoruz.
Patikadan görülen yüksek kayalar ve dağlar müthiş bir doğanın içinde olduğumuzu açıkça gösteriyordu. Biraz tepeye, kayalara doğru yürüyelim dedik. Bakalım yakınlaştıkça menziller daha ne manzaralar sunacak.
Kayaları bir keçi........
© Yeni Asya
visit website