menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

İslâm’ın ahlâk dersi

15 1
12.02.2025

İslâm’ın ahlâk dersi

MUSTAFA ÇELİK

İslâm’ın imandan sonra en büyük dersi ahlâktır. Eğer ahlâklı bir Müslüman değilseniz, söyleyin İslam’dan hangi dersi aldınız? İnsanların ahlâkı, namazda, oruçta, hacda değil, çarşılarda dirhem ve dinarla alışveriş yaparken, evliliklerde, anne-baba ve akraba haklarına riayet ederken, yolculukta, Allah’ın sınırlarını gözetirken, kulların haklarına riayet ederken ortaya çıkar. İşte bu, ahlâkın terazisidir. Ahlâk terazisinde bir değeri olmayanların dava iddialar bir vehimden öteye gidemez.

Dinde ahlâk, erdemler hazinesidir. Ona ulaşan iyiliklere ve güzelliklere ulaşır. Ahlâksız kalan, ilim sahibi de olsa kötülüklere bulaşır. Çıkarlar ahlâktan daha değerli görüldükçe, erdemli insanlar bulunmayacaktır!

Ahlâkın değer kabul edilmediği bir yerde kindarlık olur ama dindarlık olmaz. Ahlâkın bağlayıcı bir değer ölçüsü kabul edilmediği yerde dindarlar değil, dini darlar yetişir.

Toplumda ahlâk bağlayıcı kural/kral olmadıkça kuvvetin, servetin, şehvetin, şöhretin köleleri eksik olmayacaktır. Hz. Peygamber (sav)’in izniyle Asr-ı Saadette görevlendirilen Seriyyeler, gasp ve yağma eyleminde bulunan ahlâksızlara müdahale içindir. Kötüyü ve kötülüğü önlemek, iyiyi ve güzeli yaymak için ahlâk olmazsa olmazdır. Rasulüllah (sav) ne çirkin söz söyler, ne de çirkin bir davranışa yeltenirdi. O, “Sizin en hayırlılarınız, ahlâkı en güzel olanlarınızdır” buyurdu. (Sahih-i Buhari münâkib: 23; Sahih-i Müslim Fedâil: 68)

İslâm’ın bütün zamanlarda ve zeminlerde geçerli olan çağlarüstü evrensel bir dersi vardır. O da ahlâk dersidir. İslâm’ın ahlâkı dersi, “ben insanım” diyen herkesin adresidir. Ahlâk, beşer olarak........

© Yeni Akit