Muhalefet uğruna...
Muhalefet uğruna...
Alİ SANDIKÇIOĞLU
“Muhalefet”, karşı gelmek, zıtlaşmak, kabul etmemek ve hatta düşmanlık yapmak anlamlarını içine alıyor
(Ferit Develioğlu Osmanlı Türkçesi Sözlüğü).
Bizim kullandığımız alışılagelmiş manası ise “yapılanları beğenmeyip eleştirmek”tir.
Eleştiri kelimesinin içindeki “iyi yönlerini de kötü olanlarla birlikte belirtmek” muhalefet için geçerli değil. Dolayısıyla Develioğlu’nun tarifindeki zıtlaşmak, karşı veya düşmanca durmak daha doğru bir tanımlama.”
Türkiye’de muhalefet, genellikle “siyasi hayatta ya da yönetim seçimi yapılacak kuruluşlarda rakip olan tarafların birbiri için yaptığı söylemler” olarak algılanıyordu.
Zamanla bu kavram daha geniş bir kullanım alanı buldu. Muhalefet, toplum değerlerini yok etmek, kurum, kuruluş ve birlik fikriyatını yok etmeye çalışmak amacıyla da yapılmaya, “kimliğini ispat etmek için yapılan, fikrî alt yapısı olmayan bireylerin her şeye karşı çıkması” anlamına da gelmeye başladı.
İnsanlar neden muhalif olurlar ya da muhalefet yaparlar.
Kişilere mi muhalefet?
Davranışlara mı muhalefet?
Fikirlere mi muhalefet?
Kurumun kendisine mi muhalefet?
İcraata mı muhalefet?
Muhalif olmak için mi muhalefet?
Kifayetsiz olmanın fark edilmemesi için mi muhalefet?” (Türk yurdu)
Demokrası ile idare edilen ülkelerde milletin seçtiği iktidar, muhalefet veya muhalefetler olur. Hem iktidar olan siyasi partiler, hem de muhalefette olanlar daima milletin menfaatini düşünür ve insanların refah ve saadeti için ellerinden gelen siyası çalışmaları, gayretleri yaparlar.
Bilindiği gibi geçmişte milletimiz koalisyonlardan çok çekmişti.
Yapılan muhalefet milletin yararına köklü bir muhalefet olmayıp sadece “İstemezuk” şeklinde Demokratik teamüllerden uzak bir muhalefettir.
Bir kısım muhalefette bulunan partiler milletimizin milli ve manevi değerlerine karşı çıktıkları için: milletimizin devletimizin, bayrağımızın düşmanları ile gizli ya da aşikar oy için dirsek temasına geçtikleri için, geçmişin bazı partilerini necip millet sandığa gömdü ve onları bugün birer tabela partisi haline getirdi.
Bu şekilde şu an memleketimizde çok sayıda tabela partisi vardır.
Muhalefet eski tabirle Hükümetin yaptıklarının veya yapamadıklarını kontrol etmek için iyi niyetle, samimiyetle millet ve memleket yararına yapılır.
“Fazilet ve iffet dairesinde yapılan tenkitler her işin, her idarenin hata ve sevaplarını tahlil ve teşrih eder.
Bu suretle de, işlenmiş hataların tamiri ile beraber, bir daha tekerrür etmemesi esbabını araştırırken, güzel hareketlerin devam ve inkişafı arasında faaliyetlerin........
© Yeni Akit
