menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Hırsızlık…

12 0
26.04.2025

Hırsızlık…

ALİ SANDIKÇIOĞLU

HIRSIZLIK: Eski Türkçe’de uğrulama, Arapça’da sirkat ve serika kelimeleriyle ifade edilmiş, hırsız için de Eski Türkçe’de uğru, Arapça’da sâriḳ ve liṣṣ kelimeleri kullanılmıştır. Sirkat sözlük ve örfte “başkasının malını gizlice alma, çalma” mânasın da olup Kur’an’da, bu anlam çerçevesinde mecazi bir kullanım olarak “başkasının konuştuğunu gizlice dinleme” mânasın da “istirâku’s-sem‘a” tabiri geçer (el-Hicr 15/18)

HIRSIZLIK:

“Başkasına ait bir malı, korunduğu yerden, sahibinin bilgisi dışında gizlice almak” demek olan hırsızlık, mala ve mülkiyet hakkına karşı işlenen temel suçlardan biridir. Alın terinden ve meşrû kazançtan doğan servetin korunması İslâm’ın temel ilkeleri arasındadır. İslâm emeği ve mülkiyeti kutsal saymış, mülkiyete haksız olarak el uzatmayı cezalandırmıştır. Bu itibarla bütün ilâhî dinlerde ve hukuk düzenlerinde olduğu gibi, İslâm’da da hırsızlık hem hukuk düzeni açısından suç, hem de dinen ve ahlâken büyük günah ve ayıp sayılmıştır.

Hırsızlık, başkasının ter dökmek suretiyle kazandığı malını çalıp, kalbini yaralayan büyük bir hıyanet, vicdana sığmayan bir cinayettir. Bu cinayet, her asırda ve her yerde bulunmuş ve bulunmaktadır. Bunun için; yüce İslâm dini, verilen ceza, yapılan işe uygun olsun diye bu insafsızlığı yapan kimse için ağır bir müeyyide getirip elinin kesilmesini emretmiştir. Bu müeyyide, uygulansaydı hırsızlık olayları en az düzeye inerdi.(Alıntı)

“Bütün dinler ‘Çalmayacaksın’ diyor. Bir ülke düşünün ki, orada din ile ahlak ile mücadele ediliyor.

Böyle bir ülkede elbette ki çalmak normal bir hale gelir. (Günümüzde üzülerek ifade edelim ki, bunun sıkıntısını çekmekteyiz. Dini ve ahlaki değerlerimizi birileri kökten dinamitlemeye çalıştılar.)

Hırsızlıkla iki türlü mücadele edilir:

Birincisi: Bu suçun işlenmesinin önleyici tedbirler alınarak.

Dindar ve ahlaklı insanlar yetiştirilir. Onlar, ölseler yine hırsızlık yapmazlar. Başkasının malını çalmazlar. Hırsızlığı önleyebilmek için, bu suça verilecek cezaların yeteri kadar ağır olması lazımdır.

Bu ağır cezalar hırsız namzetlerini (adaylarını) korkutur ve ve suç işlemekten vaz geçirir.

İkincisi: Buna rağmen yine de hırsızlık yapanlar çıkarsa, onlara asla acınmaz ve topluma ibret-i müessire olacak şekilde tecziye ve tenkil edilirler (Cezalandırılır ve tepelenirler.)

Ne yazık ki, bugün ülkemizde hırsızlık dolaylı şekilde teşvik edilmekte ve himaye görmektedir. (Çalanlar, rüşvet alanlar verenler becerikli, başarılı çalmayanlar ise zavallı olarak gösteriliyorlar.)

Maddecilik, hedonizm ,(Keyif, zevk, haz) zevku sefa felsefesi,........

© Yeni Akit