Kâbe’nin Rabbine İbadet
Kâbe’nin Rabbine İbadet
ABDULLAH YILDIZ
Dersimiz Kureyş Sûresi. Sure, Kureyş’e lütfedilen bazı nimetlerden bahsettiği için bu adı alır; “Li-îlâfi Kureyş” suresi de denir. Fil suresinden sonra Mekke’de inmiştir. İçeriği Fil suresine yakın olduğundan tek sûre olarak da düşünülmüştür. Ubey b. Ka’b’ın mushafında bu iki sure bir arada yazılmıştır. Hz. Osman’ın resmi olarak yazdırıp İslâm dünyasının merkezlerine gönderdiği mushafta ise bu iki sure ayrı yazılmıştır.
Fil vakasını gören ve bundan dolayı Allah’ın birliğine ve Tevhid dinine herkesten önce sarılması gereken Kureyş, Resulullah’ın davetine karşı çıkmışsa da Mekke’nin Fethinden sonra İslâmiyet’i oradan bütün cihana yaymaya öncülük ettiği için Fil suresinden sonra Kureyş’in ismi anılarak buyurulur:
“Rahmân Rahîm Allah’ın adıyla. 1- Kureyş’i bir araya getirip anlaştırdığı, 2- Kış ve yaz seyahatlerini (güvenliğe kavuşturup) kendilerine kolaylaştırdığı için, 3- Onlar şu Beytin (Ka’be’nin) Rabbine ibadet (kulluk) etsinler, ki, 4- O, kendilerini açlıktan (kurtarıp) doyurdu ve her çeşit korkudan emin kıldı.”
Kureyş suresi, içerik olarak Fil suresinin devamı sayılır; ‘Allah Ebrehe ve ordusunu helâk ettiği, böylece Kureyş’i güvene kavuşturduğu için Kâbe’nin rabbine kulluk etsinler’ şeklinde mana birleşir.
Resulullah’ın büyük dedesi Haşim b. Abdi Menâf ve bazı Kureyş liderleri, ticaret güvenliğini sağlamak için çevredeki kabile ve devlet........
© Yeni Akit
