menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Η Ελληνική Επανάσταση 1821: αδυναμίες, έριδες και ο φιλελληνισμός

8 0
26.03.2025

Τον Φεβρουάριο του 1821, ο Υψηλάντης φτάνει στο Ιάσιο και δημοσίευσε προκήρυξη με την οποία καλούσε τους υπόδουλους λαούς των Βαλκανίων, να ξεσηκωθούν εναντίον των Τούρκων

Μετά την Άλωση της Βασιλεύουσας στις 29 Μαΐου του 1453, πολύ γρήγορα οι Τούρκοι καταλαμβάνουν ολόκληρη την Ελλάδα.

Έτσι ξεκίνησε μια πολύχρονη βαριά σκλαβιά 400 χρόνων, κατά τη διάρκεια της οποίας το υπόδουλο ελληνικό γένος, υπέστη τα πάνδεινα, με τρομοκρατία, διώξεις, σφαγές και κινδύνεψε να χάσει, στο πέρασμα της ατέλειωτης σκλαβιάς του τόσο την πίστη του, τη γλώσσα του, αλλά και την ταυτότητά του.

Τον πρώτο καιρό της σκλαβιάς, το σκοτάδι του φόβου και της απελπισίας, σκέπαζαν απ' άκρου σ' άκρο ολόκληρο τον υπόδουλο Ελληνισμό.

Πολλοί Έλληνες, κυρίως νέοι, μη αντέχοντες τους εξευτελισμούς των Τούρκων και τις καθημερινές διώξεις τους μετανάστευσαν στο εξωτερικό, σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις προσδοκώντας ένα καλύτερο μέλλον, αλλά και για σπουδές σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

Με το πέρασμα των χρόνων οργάνωσαν ελληνικές παροικίες, σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις με σκοπό να επικοινωνούν ευκολότερα, αλλά και να βοηθήσουν μελλοντικά τον υπόδουλο ελληνισμό.

Στην υπόδουλη Ελλάδα της σκλαβιάς και του φόβου, οι εκκλησίες και τα μοναστήρια αναλαμβάνουν δειλά - δειλά να κρατήσουν ζωντανή τη γλώσσα και την πίστη των υπόδουλων Ελλήνων και των Παιδιών τους. Τα "κρυφά σχολειά" είναι γεγονός, ότι κράτησαν τον ελληνισμό όρθιο, στα πρώτα δύσκολα χρόνια.

Σημαντικό επίσης ρόλο στην προσπάθεια να βγει το σκλαβωμένο γένος από την αμάθεια και τη δουλεία, αναλαμβάνουν οι πνευματικοί άνθρωποι, οι "Δάσκαλοι του γένους" όπως τους γνωρίζουμε, οι οποίοι πραγματικά, αψηφώντας ακόμα και τη ζωή τους προσφέραν σημαντική υπηρεσία στο σκλαβωμένο έθνος.

Μεταξύ αυτών, ο Ρήγας Φεραίος που έθεσε ως σκοπό της ζωής του την απελευθέρωση της πατρίδος, δεν έπαψε μέχρι την θανατική εκτέλεσή του από τους Τούρκους να ξεσηκώνει τους Έλληνες με τα κηρύγματά του. Ο Θούριος του, αποτέλεσε το σπόρο που έσπειρε μέσα στις καρδιές των Ελλήνων, αλλά δεν πρόλαβε να δει την πατρίδα του ελεύθερη.

Ο Κοσμάς ο Αιτωλός που όργωνε όλη την υπόδουλη Ελλάδα, διδάσκοντας κρυφά τα Ελληνόπουλα.

Ο Αδαμάντιος Κοραής που πίστευε, ότι η απελευθέρωση του Γένους θα μπορούσε να πραγματωθεί μόνο μέσα από τη μόρφωση των Ελλήνων και για την οποία φρόντιζε καθημερινά να προσπαθεί γι' αυτό.

Είναι σημαντικό το γεγονός, ότι την περίοδο που η Ελλάδα στενάζει κάτω από την πιο βαριά σκλαβιά, στην Ευρώπη συμβαίνουν πολύ σημαντικά γεγονότα, όπως η Αναγέννηση, σ' όλα τα επίπεδα της ζωής, που είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσουν μελλοντικά και την τύχη των σκλαβωμένων Ελλήνων.

Η άνθηση των Γραμμάτων, των Τεχνών και των Επιστημών, με την ανακάλυψη και την τυπογραφίας, διευκόλυνε την έκδοση και μελέτη από τους ευρωπαϊκούς λαούς, των συγγραμμάτων των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων και συγγραφέων.

Το Κίνημα του Διαφωτισμού που ακολούθησε χρονικά, βοήθησε και επηρέασε πάρα πολύ τη σκέψη και τη στάση των ευρωπαϊκών λαών, έναντι του σκλαβωμένου ελληνικού λαού και ένα φιλελληνικό ρεύμα αρχίζει να εκδηλώνεται ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς λαούς, για τα δεινά των σκλαβωμένων Ελλήνων.

Η Γαλλική Επανάσταση που ακολούθησε το 1789 με το σύνθημα "Ελευθερία - Ισότητα - Αδελφότητα" έγινε το έμπρακτο φωτεινό παράδειγμα για κάθε........

© Xronos