menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

İNTİHARI ÖNLEMEK

6 0
29.03.2025

Çevremizde intihar girişiminde bulunmuş ya da intihar etmiş birilerini duyduğumuzda; kendisine yazık ettiği, yeterince inançlı olmadığı, geride bıraktıklarını da düşünmediği gibi söylemlerde bulunulduğunu işitiriz. Söylemler, zor bir süreçte olduğumuzda veya çevremizdekilere destek olmak istediğimizde maalesef ki bize yardım etmez. Bu yazıda intihar kavramını gerçek anlamda anlamış olacağız. Bunu anlamış olmak kendimize ve etrafımıza da yardımcı olmak anlamına gelecektir. Çünkü nasıl ki hepimiz bir engelli adayıyız aslında toplumda yaşanan bir durum için kendimizin veya yakınlarımızın bir aday olabileceğini hatırlamak önemlidir.
İntihar kişinin kendine, öz benliğine, yönelik saldırganlık göstermesidir. Halbuki insan dünyaya gelirken hayatta kalma, kendini koruma güdüsüne sahiptir. İntihar eden kişi gerçekten ölmek arzusunda olabileceği gibi bu davranışında; acısını, çaresizliğini ve umutsuzluğunu dile getirmek amacı da gütmüş olabilir. Bu yönleri ile intiharı, kişinin yardım çağrısı olarak değerlendirebiliriz. İntihar davranışı; intihar düşüncesi, intihar girişimi ve tamamlanmış intihar olarak üç boyutta ele alınır.
İntihar girişimi olan veya intihar eden tüm hastaların yaklaşık ’inde ruhsal bozukluk tanısı vardır. Bu rakamın yüzde 80 kadarı depresyon, yüzde 10 kadarı şizofreni ve yüzde 5 kadarı demans veya........

© Vezir Köprü Vatandaş