menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Kaptan Eudemos’tan İbrahim Paşa’ya Anadolu’da anma kültürü

9 1
17.03.2025

Yusuf Yavuz yazdı…

Antalya Olimpos’taki M.S II. yüzyıla ait Kaptan Eudemos lahdi ile İstanbul Divan Yolu’ndaki 19. yüzyılın sonlarına ait Kaptan-ı Derya İbrahim Paşa’nın geride kalanlara benzer mesajları ileten lahitleri, bu topraklardaki en güzel anma biçimleri arasında yer alır…

Osmanlı Deniz Kuvvetleri Komutanlarından biri olduğu belirtilen Kaptan-ı Derya Tatarzade İbrahim Paşa’nın 1818’de Mora’da doğduğu söyleniyor. Denizcilik eğitiminin ardından 1868’de kumanda meclisi reisliği yaptığı biliniyor. 1873’te vezir rütbesiyle Bahriye Nazırı olmuş. Kıbrıs’ta Mutasarrıflık yapan İbrahim Paşa, 1874’te Cezayir-i Bahr-i Sefid Valisi, 1878’de ise ikinci kez bahriye nazırı olmuş. Cezayir-i Bahr-i Sefid, 1864’ten itibaren önce Çanakkale, ardından ise Rodos, Limni ve İstanköy merkezli olmak üzere Biga, Sakız, Midilli, Kıbrıs ve İstanköy gibi sancakların bağlı olduğu bir vilayetti.

Mart 1889’da vefat eden Tatarzade İbrahim Paşa’nın anıtsal mezarı, İstanbul Çemberlitaş Divan Yolunda II. Mahmud türbesi haziresinde bulunuyor. Mermer lahit üzerinde bir gemici yelkeni yer alıyor. Lahdin üst kesiminde yine mermerden yontulmuş........

© Veryansın TV