İşçilerin kullanmadıkları hakları: Vardiya çalışması
Yıldırım Koç yazdı…
Sendikalarla ilk kez 1972 yılı yazında ODTÜ’de öğrenciyken tanıştım. Sendikal camiada “Peygamber Süleyman” namıyla bilinen Süleyman Akkaya’nın inşaat işkolundaki sendikasında, sevgili arkadaşım Hakkı Yazıcı ile birlikte çalıştık. O tarihte inşaatına yeni başlanan ORAN’daki şantiyede işçileri sendikaya üye kaydetmeye uğraştık. O tarihten beri de, bazı istem dışı kesintiler haricinde, işçilerle ve bazı sendikalarla ilişkim sürüyor. Bu nedenle, 50 yıl öncesinin işçisiyle günümüzün işçisini kıyaslayabilme olanağına sahibim.
1970’lerden günümüze işçilerin temel özelliği değişmedi. Esasında, Osmanlı’dan günümüze temel özelliklerde bir değişiklik olmadığını söyleyebilirim. Hemen hemen hepsi son derece uyanık, zeki, kısa vadeli çıkarını çok iyi bilen, şeytana pabucu ters giydirecek kadar kurnaz, adam kullanma konusunda uzman, mecbur kalmadıkça risk almadan “adamını bularak” işini halletmesini bilen, kulaktan dolma bilgiyi çok seven insanlar. Eskiyle günümüzün farkıysa, örgün eğitim düzeyleri ve bilgiye erişim olanakları. Ancak örgün eğitim düzeyindeki ciddi yükselmeye ve bilgiye erişim olanaklarındaki önemli gelişmelere karşın, kulaktan dolma bilgiyle hareket etme özelliği devam ediyor.
Günümüzde, bir sorun çıktığında, “Google”a sorarak çözüm bulduğunu zannedenler çoğunlukta.
Halbuki işi ciddiye alsalar, ellerindeki bilgisayarlar ve telefonlarla, doğru bilgiye erişebilirler.
Peki, doğru bilgiye erişmezlerse ne oluyor?
Aldatılıyorlar, hak kayıplarına uğruyorlar.
Yıllardır işçilerle bu konuları tartışıyorum. Kendi hayatlarıyla ilgili temel konularda işi ciddiye alıp öğrenmelerini sağlamak amacıyla, eksikliklerini ve bu nedenle yaşadıkları hak kayıplarını anlatmaya çalışıyorum. Galiba biraz işe yarıyor. İşyerlerindeki insan kaynakları yöneticileri birer profesyoneldir; işlerini genellikle iyi bilirler. Eğer onların söyledikleri ve önerdikleri sorgulanmazsa, hak kayıplarına yol açabilir. Yerseniz, yedirmeye devam ederler. Ancak eğer bu konuları bildiğinizi gösterirseniz, daha dikkatli olurlar.
Bu konuda bazı örnekler vereceğim.
İlk örneği vardiya düzeninden veya postalar halinde........
© Veryansın TV
![](https://cgsyufnvda.cloudimg.io/https://qoshe.com/img/icon/go.png)