İşçilerin kullanmadıkları haklar: Hafta tatilinde çalışmama
Yıldırım Koç yazdı…
Epeyce bir süre önce bir işyerinden bir işçi aradı. Fabrikada bakımcıymış. İkişer kişilik üç grup bakımcı varmış. Hafta tatillerinde sırayla işe gelip, iki saat çalışıyorlarmış. İşveren bu iki saat çalışma karşılığında dört saatlik ücret ödüyormuş. Bu uygulamanın doğru olup olmadığını sordu.
İlk defa o soru nedeniyle İş Kanununda hafta tatilinde çalışmaya ilişkin düzenlemeye bakmam gerekti. Haftalık çalışma süresi tamamlandıktan sonra yapılan fazla çalışmayla ilgilenmiştim. Genel tatillerdeki çalışmayı da biliyordum. Hafta tatilinde çalışma ilk kez karşıma çıkmıştı.
İş Kanununu belki 30-40 kez okumuşumdur. Ancak bir soru çıktığında ona odaklanıyorsunuz. İlk defa fark ettim ki, İş Kanununda hafta tatilinde çalışma diye bir madde yok.
İş Kanununun 41, 42 ve 43. maddeleri, çeşitli durumlarda fazla çalışmayla ilgili. Normal olarak beklediğiniz, 44. maddenin hafta tatilinde çalışma, 45. maddenin de genel tatillerde çalışma olması. Ancak 44. maddede hafta tatilinde çalışmaya ilişkin bir düzenleme yok. Fazla çalışmaya ilişkin maddenin arkasından 44. madde olarak “Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışma” geliyor. 46. maddenin başlığı “hafta tatili ücreti.” Ancak burada ele alınan, haftalık çalışma süresini tamamlayan kişiye çalışma karşılığı olmaksızın yapılacak ödemeye ilişkin.
Böyle bir soruyla karşılaştığınızda konuyu öğrenmeye çalışıyorsunuz. Ben de öyle yaptım.
Prof. Dr. Cem Kılıç’ın 28 Kasım 2018 günlü Milliyet Gazetesi’nde yayımlanmış “Hafta Tatilinde Çalışmak Yasak” başlıklı yazısını buldum. Cem Kılıç, hafta tatilinde çalışmanın yasak olduğunu belirtiyor ve şunları yazıyordu:
“İşçilerin hafta tatilinde çalışmayı kabul ettiklerine dair onaylar gerek iş sözleşmeleriyle gerekse diğer iç hukuk kaynaklarıyla zaman zaman işverenlerce alınmaktadır. İşverenin bu yönde aldığı onaylar geçerlilik taşımamaktadır. Fakat dinlenme hakkı işçinin onayıyla dahi vazgeçemeyeceği bir hak........
© Veryansın TV
