menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

‘Sosyal demokrasi’ nedir?

12 0
13.03.2025

Yıldırım Koç yazdı…

10 Mart 2025 günü yayımladığım “Sosyal Demokrasi Çağımızın Atatürkçülüğü mü?” başlıklı yazıma, “facebook” sayfamda bir kişi şöyle bir eleştiri yöneltti:

“Ne yani hoca!! ‘körün tuttuğunu hallettiği, gücü, gücü sömürdüğü’ LİBERAL EKONOMİYİ, serbest piyasa ekonomisini mi, daha doğrusu vahşi kapitalizmi mi savunalım? Sosyal demokrasi, halkın temel ihtiyaçlarının devlet tarafından karşılandığı, SEKA gibi, SÜMERBANK gibi, ŞEKER FABRİKALARI gibi, ET BALIK KURUMU gibi, TEKEL gibi, vs. Yani halkın temel ihtiyaçlarını karşılamayı, daha doğrusu ‘planlı ekonomiyi’ savunmak. Karma ekonomiyi savunmaktır. Keynesci ekonomik model. Almanya’yı bu günkü ekonomik düzeye VİLİ BRANT’ın sosyal demokrat ekonomik modeli getirmiştir.”

Benim eleştirdiğim de tam bu yaklaşım. Bu “eleştiri”, dünya ve özellikle Avrupa siyasal ve toplumsal tarihini de, sosyal demokrasinin tarihini de, Türkiye iktisat tarihini de, Türkiye’nin siyasal ve toplumsal tarihini de bilmeden, kulaktan dolma bilgiyle ve özellikle de emperyalist güçlerin propagandalarından etkilenerek yapılan değerlendirmelerin güzel bir örneği. Benim sürekli karşı çıktığım da, bilgisizlik temelinde yapılan büyük “değerlendirmeler”.

“Sosyal demokrat” kavramının içeriği, kendilerini bu şekilde tanımlayanların büyük çoğunluğu tarafından yeterince bilinmemektedir. Bazı çevrelerce on yıllardır sistemli bir biçimde Atatürkçülük veya Kemalistlik yerine yerleştirilmeye çalışılan bu kavramın tarihsel süreç içinde geçirdiği büyük değişimi ve emperyalistler tarafından nasıl ve hangi amaçla kullanıldığını bilmeden bu kavrama sahip çıkmak çok büyük bir hatadır.

Rusya’da 1917 Ekim Devrimi’ni yapıp Sovyet Rusya’yı kuran örgütün adı, Rus Sosyal Demokrat İşçi Partisi (Bolşevik) idi. Çok farklı koşullarda Çarlık Rusyası’nda 1898 yılında kurulan Rus Sosyal Demokrat İşçi Partisi’nin adı ancak 6 Mart 1918 günü toplanan 7. Kongre’de Rusya Komünist Partisi olarak değiştirildi. Lenin’in ünlü yapıtlarından birinin adı da, “Demokratik Devrimde Sosyal Demokrasinin İki Taktiği” idi.

Diğer taraftan, günümüzde emperyalizmi, kapitalizmi, NATO’yu, özelleştirmeleri, vb. savunan örgütlerin de adı “sosyal demokrat”tır. Çağımızda........

© Veryansın TV