Savaş ve bilim
Yavuz Alogan yazdı…
Savaşta üstünlük kurmanın mermi, füze ve asker sayısından çok bilim ve teknolojiyle, bilginin denetlenmesi ve kullanılmasıyla ilgili olduğunu anlıyoruz.
Bilgiyi kurumsal olarak kesintisiz geliştiren, karada havada ve siber alanda en verimli şekilde kullanan taraf savaşta üstünlük kazanır. Uluslararası hukuk, savaş hukuku, örf ve adetler, haklılık, vicdan gibi unsurlar, savaş yolunda geri dönülmez bir merhaleye ulaşıldığında hiçbir rol oynamaz. Taraflar ellerindeki bütün imkân ve kabiliyetleri sivil asker ayırmadan hasımlarına karşı en acımasız biçimde kullanırlar.
Günümüzde Atlantik İttifakı Ukrayna’da bir tür yanmış toprak (scorched-earth) taktiği izliyor. Rusların Napoleon saldırısı (1812) sırasında bilinçli olarak, Nazi Almanyası’nın Rus topraklarını işgalinde (1941) mecburen uyguladıkları bu taktikle, belirli bir bölgede düşmana yararlı olabilecek her şey, alt yapıdan gıda ve su tedarik imkânlarına kadar tahrip edilir. Amaç düşmanı yıpratmaktır.
Ukrayna’da bunu Rusya’ya yaptırıyorlar.
Rusya’nın, Ukrayna’nın kritik sektörlerini, zaman zaman sivil yerleşimlerini havadan vurarak bu ülkeyi tahrip etmesi savaşın gidişatını ve kaderini etkilemiyor. Bölge gözden çıkarılmış, Rusya’ya atış poligonu olarak sunulmuş. Bu arada NATO Rusya’nın iç bölgelerindeki kritik sektörleri vurmak için ülkeye gelişmiş silah sistemlerini, muhtemelen mürettebatıyla birlikte sevk etmeyi sürdürüyor, hedef koordinatlarını bizzat saptayıp bildiriyor. Rusya, Ukrayna sınırlarının dışından kendisini hedef alan askerî üsleri, mühimmat depolarını, ikmal yollarını vuramıyor, çünkü NATO’nun 5. Maddesi var.
Siz rakibinizle dövüşürken ringe girip çıkanlar size esaslı darbeler indiriyorlar, hep birlikte üstünüze çullanmasınlar diye siz onlara vuramıyorsunuz. Rusya gibi tarihsel derinliği, askerî tecrübesi muazzam bir ülkenin böyle bir stratejik kapana hangi kararlarla yakalandığını ileride tarih yazacak.
İngiltere’nin güçlendirilmiş sığınakları ve yeraltı tesislerini vurma kapasitesine sahip stormshadow füzelerini Ukrayna’ya sevk edip etmediği, ABD’nin uzun menzilli füze kullanımına izin verip vermediği tartışılıyor. Bu tartışma sürerken Rus Ordusu tekerlekli araçlara monte edilmiş 18 000 km. menzilli kıtalararası balistik Sarmat füzelerini tatbikat bahanesiyle hangarlardan çıkararak araziye yaydı. Bu füzeler Rus askerî envanterine girdiğinde, Rus askerî uzman Aleksey Leonkov, on adet RS-28 Sarmat füzesinin ABD’nin bütün nüfusunu yok edebileceğini söylemişti.
Batı’nın füze tehdidine karşı Putin, bir videoyla uyarıda bulunarak, Rusya topraklarının derinliklerine saldırmaktan söz eden NATO ülkelerinin neyle oynadıklarını........
© Veryansın TV
visit website