menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Yoksula din zengine dünya

46 4
28.08.2024

Şahin Filiz yazdı…

Gün geçmiyor ki Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan akıllara durgunluk verecek, insanı insanlığından bezdirecek, insan zihnini isyan ettirecek görüş ya da fetva yayınlanmasın. Geçtiğimiz günlerde Başkan yardımcısı Huriye Martı aynı geleneği sürdürdü ve kısaca dedi ki: “Yoksul şükretmeli, Zengin özenmemeli. Evliliklerde bu ilkeye bağlı kalınıp iki taraf arasında denklik (küfüvvet) olmalı.”

Peki yoksul, yoksulluğuna şükretmekle yükümlü ise zengin, varlığından dolayı Allah’a isyan edip “neden beni yoksul yapıp şükretmeni engelliyorsun?” demeye hak kazanmaz mı? Yoksulluk bu kadar övgüyü ve şükrü hak ediyorsa ve zenginler de özenilecek matah insanlar değilse, siz neden Karun’u bile kıskandıracak lüks içinde iken böyle konuşabiliyorsunuz? Türk insanı giderek yoksullaşırken bu sefaleti din adına uydurduğunuz içi geçmiş öğütlerle ört bas edemezsiniz.

Eleştiriyi hak edecek daha nice sorunlar ortada dururken Huriye hanım’ın Diyanet klasiğine bir halka daha eklemesini konu edinmek zaman israfı diyeceğim ama Cumhuriyet’in kurumu adına açıklama yaptığı için Kurumu ciddiye alıp eleştirimizi yapacağız.

Bu bölümde, “Fakirler zenginlere özenirse, şükretmezse; asla bu dünyada mutlu olamaz. Evlilikte çiftler arası zengin-fakir, soylu-avam, eğitimli-kültürlü ve öyle olmama bakımından denklik olmalı.” görüşünü daha detaylı bir şekilde ele alıp, alt maddeler halinde inceleyerek, argümanlarla destekleyip, eleştirel yönünü güçlendireceğiz.

Zenginliğe özenmenin mutluluğu engellediği iddiası:

Yanlış Genelleme: Bu iddia, tüm fakir insanların zenginlere özendiğini ve bu özenmenin mutsuzluğun tek kaynağı olduğunu varsayarak yanlış bir genelleme yapıyor.
Bireysel Farklılıklar: Her insanın mutluluk kaynakları ve beklentileri farklıdır. Bazı insanlar için maddi zenginlik önemliyken, bazıları için sağlık, aile, sevgi veya kişisel başarı daha önemli olabilir.
Araştırmalar: Mutluluk üzerine yapılan araştırmalar, zenginliğin belirli bir seviyeye kadar mutluluğu artırabileceğini, ancak bu seviyeden sonra mutlulukta belirgin bir artış olmadığını göstermektedir.
Alternatif Mutluluk Kaynakları: Fakir insanlar, güçlü sosyal bağlar, manevi inançlar, yaratıcılık veya doğayla bağlantı gibi maddi olmayan kaynaklardan mutluluk bulabilirler.

Şükür kavramının yanlış kullanımı:

Mevcut........

© Veryansın TV


Get it on Google Play