menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Yeni dünya kimin düzeni

11 1
05.04.2025

Muharrem Karanfilci yazdı…

Berlin duvarının yıkılmasından sonra, küreselleşme kelimesi yavaş yavaş hayatımıza yerleşmeye başladı. Özellikle internetin ve dijital platformların yaygınlaşmasından sonra da yaşamın bir parçası oldu.

Peki, bu küreselleşme kelimesinin anlamı neydi? Neyi ifade ediyordu? Her ne kadar ekonomik olarak kullanılsa da küreselleşme; mesafe gözetmeksizin, ülkelerin ve insanların birbiri ile etkileşim halinde olmasını ifade eder. Küreselleşmeyi üç ana başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar; ideolojik, teknolojik ve ekonomik faktörlerdir.

Elbette sonrasında, küreselleşmenin faydaları ve zararları da tartışılmaya açılmıştır. Zaten bir konu tartışılmaya açılmışsa, toplum ikna ediliyor anlamını da taşımaktadır. Küreselleşme de tartışmaya açılarak, dünya toplumları buna ikna edilmiştir.

Yazdıklarımdan belki küreselleşme karşıtı olduğum kanısı oluşabilir. Elbette doğru ve ilkeli küreselleşme karşıtı değilim. Ancak küreselleşme; yukarıda belirttiğim üzere, sadece ekonomik ve ideolojik boyutta olacaksa, sonuna kadar karşı olduğumu da ifade etmek isterim.

Ülkelerin küreselleşme ile birbirlerine yaklaşmasından sonra, ortaya çıkan bu büyük ülkeyi, elde etme ve yönetme çabası içirisine giren bir takım insanlar ve ülke liderleri ortaya çıkmaya başlamıştır. Bunların en bilinen ve önde gelen ülkeleri de Amerika ve İsrail’dir.

Küreselleşme; çeşitli alanlarda dünyayı etkileyen, ulusal ve uluslararası toplumların yapısını değiştirecek, tanınmayacak........

© Veryansın TV