Öcalan aslında ne istiyor?
Eray Çelebi yazdı…
Adına ‘Millî Birlik ve Kardeşlik Projesi’ dedikleri, ‘çözüm süreci’nin sonunda 5 il ve 10 ile bağlı 21 ilçede özerlik ilan edildi. Sadece hendek terörü, 800 can aldı. PKK, Suriye’de toprak sahibi oldu. Petrol sahaları, barajları, tahıl ambarları, ABD’den aldığı destekle fiili otonom yapı kurdu. 2009 yılında Oslo görüşmeleri ile başlayan 2015’te buzdolabına kaldırılan açılımın faturası buydu.
Düşünsenize… PKK’nın özerkliğe kadar giden taleplerinin yer aldığı masa Türk milletine ‘Milli Birlik’ diye satılmıştı. Bugün de havuz medyası yeni süreci ‘Terörsüz Türkiye’ diye pazarlıyor. Devlet ustalaşmış, eski hataları yapmayacakmış, oyun bozucu ülkeler bu işe karıştırılmayacakmış!
Haklılar, takiyyecilikte ‘ustalık’ dönemleri… En azından artık Erdoğan’ın 17 Şubat 2013 tarihinde söylediği gibi ‘her türlü milliyetçiliği ayaklar altına’ almıyorlar. Sürecin başına da Türkiye’nin en ‘milliyetçi’ partisini koydular!
**
‘Terörsüz Türkiye’ sürecinin başlamasına neden olan ilk mesajda bile Türkiye’nin kırmızı çizgileri delik deşik edildi. Muhatap alınan PKK lideri ‘iç cephe’nin biricik umudu oldu.
‘Devlet aklı’ dedikleri süreçle, PKK’nın hayalini bile kuramadığı, ilk açılımda belirlediği 3. aşama terör örgütüne Devlet Bahçeli tarafından altın tepside sunuldu.
(Aşamaları Nisan 2013’te bizzat Murat Karayılan açıklamıştı. 1. ‘Ateşkes’ ve teröristlerin Irak’ın kuzeyine çekilmesi, 2. Devletin anayasal anlamda atacağı adımlar, 3. Öcalan’ın serbest bırakılması.)
Bahçeli, 22 Ekim’de süreci başlattığı açıklamasında Öcalan’a özgürlük vaat ederken, ‘af’ tartışmaları başladı. MHP’li Feti Yıldız, sağlık sorunları gerekçesiyle infaz ertelemeyi gündeme getirdi.
Aslında talep Öcalan’a aitti.
Öcalan, 18 Mart 2013’te dönemin HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş, Pervin Buldan ve HDP yöneticisi Sırrı Süreyya Önder ile yaptığı görüşmede şu ifadeleri kullanmıştı:
“Benim durumuma dair ne olabilir? Örneğin infaz erteleme olabilir. Cumhurbaşkanının da yetkisi var. Sağlık sorunları vesaire gerekçesiyle, sürecin sonuna kadar mesela. Fakat bunun olabileceğini sanmıyorum tabii. Siz yine de bunu AKP ile konuşmalısınız.”
Sürecin başından bu yana PKK taleplerinin MHP kürsüsünden dile getirildiği bir süreç yaşıyoruz. Gerçek bu.
**
İmralı heyetinin görüşmelere başlaması sonrası kamuoyunda kimse ‘örgüt nasıl lağvedilecek’ sorusuna yanıt aramıyor bile.
Ezber soru şu;
‘Silah bırakma ne zaman başlayacak?’
Aklımızla alay ediyorlar. Öcalan daha önce defalarca bu çağrıyı yaptı;
-2013 Nevruz Bayramı:
“Bugün milyonların şahitliğinde yeni bir dönem başlatacağım. Silah değil siyaset. Silahlı güçlerimiz sınır dışına çekilsin. Artık silahlar sussun, fikirler ve siyasetler konuşsun.”
-2015 Nevruz Bayramı:
“Mutabakat oluşmasıyla birlikte PKK’nin Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı yaklaşık........
© Veryansın TV
