ABD’nin 45 sene önce yaşadığı otel yangınını 2025’te yaşadık!
Engin Balım yazdı…
21 Kasım 1980’de birçok filme de konu olup kumarhaneleriyle ünlü Las Vegas şehrinde çıkan yangın, ABD olmak üzere yangın önlem prosedürlerinde, dünya genelinde kapsamlı bir değişime yol açtı.
Evet büyük MGM Grand Otel yangınından bahsediyorum. Bu yazıyı yazmamdaki amaç, yaşadığımız acı trajediden ders çıkartıp gelecekte başka faciaların önüne geçilmesidir.
Bolu Kartalkaya’daki otel yangını gibi, MGM Grand Otel’deki yangında alt katta bulunan bir restoranın mutfağında saat 07.10’da başlamıştır. Yine iki otelin ortak özelliği de isminde ‘Grand’, İngilizce ‘Büyük’ sıfatının bulunmasıdır.
Yangın, Deli adında otelin alt katında bulunan ve 24 saat hizmet veren bir restoranda başlamış ancak MGM’de yangına söndürme tüpü ile bir personel müdahale edip güvenlikçileri uyarmayı başarmış olsa ve itfaiye yakında olsa dahi, yangın çeşitli nedenlerle hızla büyümüş ve ölümlere neden olmuş.
ABD’de yüksek ve büyük bina trendi malum; MGM Grand Otel de 26 katlı, oldukça büyük bir bina. Zemin katında konferans merkezleri, kocaman bir kumarhane, 8 adet restoran ve 25 tane de bar mevcut. Tam 2100 odaya sahip, otel dönemin yangın tedbirlerinin yetersizliği sonrası, Kartalkaya felaketinden 45 sene önce hızla üst katlara doğru tutuşuyor ve televizyonlar an ve an yangını çekip yayınlıyor. ABD’de büyük bir travmaya yol açıyor.
Alevler nedeniyle eski tip alarm sistemi, çalışamaz hale geliyor. Ta o dönemde bile otelde yangın söndürme sprinkleri vs. var ama oldukça sınırlı sayıda, yani yetersizler. Mesela yangının çıktığı restoranda hiç yok, kumarhanede de çok az sayıda var, kısaca sadece prosedürde olması gerektiği kadar var. Telefon ile yangını diğer kat ve bölümlere kablolar da yandığı için haber veremiyorlar.
Yangından sonra şu ortaya çıkıyor, para kazanmaya gelince müşterilere yüksek fiyat çeken iş adamları, konu güvenlik yatırımına gelince devletin belirlediği minimum seviye ile yetiniyorlar. Tandık geldi değil mi?
Ayrıca MGM yangının otelin HVAC sistemi (Isıtma, havalandırma, klima) dumanı otelin farklı alanlarına yayınca duman sistemin kanalları ile koridorlara ve diğer bölgelere hızla taşındı. Sistem duman ve zehirli gazları tahliye edilecek şekilde tasarlanmadığından kayıplar arttı. İlerleyen satırlarda buna özellikle değineceğim…
Sonuç olarak 85 kişi ölüyor ve bunların 75’i duman zehirlenmesinden kaynaklı. Çok önemli bir şeyin farkına varıyorlar, o da havalandırma sisteminde plastik borular, yangın sırasında, toksik gazlar (örneğin, hidrojen klorür) yayıyor. Bu gazlar havalandırmadan odalara ulaşınca ölü sayısı artıyor…
Yine bu yangında da cesetler için, otelin önüne donduruculu tırlar geliyor ama bizdeki gibi üzerinde kızarmış tavuk resimleri yok!
Yangının gelişimini tek tek analiz edersek;
Yangın sırasında otelin elektrik sistemi ciddi şekilde zarar görüyor. Elektrik kesintisi, yüzünden telefon sistemi çalışmıyor ve güvenlikler, diğer kat ve bölümlere yangını önceden haber verip uyaramıyor. O dönemdeki otellerde kullanılan telefon sistemleri, merkezi bir elektrik kaynağına bağımlı ve yedek güç sistemleri genellikle yok veya yetersiz.
Yangın, oteldeki elektrik tesisatını hızla........
© Veryansın TV
