ŞEHİR- MEDENİYET
Şehir mesken, işyeri, sosyal hizmet ve devlet binalarının ve bunları birbirine bağlayan yolların bulunduğu büyük veya büyükçe fiziksel mekanın adıdır.Bununla birlikte şehir kelimesinin manevî çağrışımları pekçoktur. Şehirde yaşayan insanların zihniyetleri, dünya ve hayat görüşleri, uymak zorunda oldukları ilkeler, yaşama tarz ve üslupları...özet olarak kültür ve medeniyetleri şehrin gerek ettirdiği kavramlardır. Zaten medeniyet, sözlük anlamı ile şehirlilik, anlaşma (deyim) mânâsı ile insanların şehir ve kasabada günün teknik imkanlarından büyük nisbette faydalanarak belirli prensip ve biçimlere uygun şekilde yaşaması demektir.
Bazı insanlarımız hali değerlendirme ve geleceği planlama konusunda hemen hemen hiç düşünce üretmeyip sürekli geçmişle öğünmeyi, adeta geçmişin hayali içinde yaşamayı âdet edinmişlerdir.
Çağdaş, teknolojik imkanları kullanabilir olmak, hatta yeni teknolojiler üretebilir olmak medeni bir tekamül için yeterli değildir... Medeniyet, şehirli hayat tarzı, şehirli yaşama biçimi demek olduğuna göre şehirlerimizin biçiminde görülen bu değişme yaşama biçimimizde de aynen görülmektedir. Zaten şehirin biçimi ile yaşama biçimi birbirinin neticesi olan şeyler olup birindeki........
© Van Havadis
visit website