TÜİK verileri ve toplumsal ruh hâlimiz
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan 2024 “Yaşam Memnuniyeti Araştırması”, ülke genelindeki bireylerin mutluluk, umut ve beklenti seviyelerine dair güncel bilgiler sunuyor. Son veriler, 2023 yılında yüzde 52,7 olan “kendini mutlu hisseden” vatandaş oranının 2024’te yüzde 49,6’ya gerilediğini gösteriyor. Benzer şekilde, geleceğinden umutlu olduğunu belirtenlerin oranı da yüzde 67,1’den 64,3’e düşmüş durumda.
Bu düşüş, sadece istatistiksel bir detay değil; aslında sokağa, işyerlerine, evlere yansıyan bir moral ve motivasyon kaybını işaret ediyor. Ayrıca araştırma, Türkiye'nin en önemli 3 sorununun; “hayat pahalılığı, eğitim ve yoksulluk” olduğunu ortaya koyuyor. Gelin, bu üç temel başlığın, mutluluk ve umuda nasıl etki ettiğine bakalım.
Türkiye’de yüksek enflasyon ve fiyat artışları uzun süredir gündemdeki yerini koruyor. Market raflarından akaryakıt istasyonlarına ve pazar tezgâhlarına kadar birçok alanda artan maliyetler, vatandaşın alım gücünü doğrudan etkiliyor. Gelirler, giderler kadar hızlı yükselmediğinde “ay sonunu getirme” kaygısı kalıcı bir ruh hâlini alabiliyor. Bu da vatandaşlar arasında genel bir memnuniyetsizliğe, umutsuzluğa ve öfkeye dönüşebiliyor.
TÜİK araştırmasına göre ikinci büyük sorun olarak görülen eğitim, aslında sadece bugünün değil, uzun yıllardır ülkenin temel sorunlarından ve tartışma konularından biri. TÜİK’in verilerine göre Türkiye’de 2024 yılında TÜFE’de fiyatı en çok artan harcama grubu yüzde 91,6 ile eğitim oldu. Veliler, artan eğitim fiyatları nedeniyle şikâyetçi.
Eğitim masraflarındaki hızlı artış,........
© tv100
