Çakar kullanımı ve adalet algısı
Cübbeli Ahmet Hoca’nın kızının çakarlı bir araçla trafik kurallarını ihlal ettiği görüntüler kamuoyunda geniş yankı uyandırmıştı. Ardından Instagram’da lüks çanta, saat ve mücevherler satan, “Ersan Diamond” adıyla tanınan kişinin; çakarlı aracıyla çekip yayınladığı video “çakar” kullanımının kime ve hangi gerekçeyle verildiğine dair tartışmaları yeniden alevlendirdi. Bu tip görüntüler artık bir istisna olmaktan çıktı; trafikte kendi alanında ayrıcalık hissiyle hareket eden “çakarlı lüks araç” sahipleri ile bir soruna dönüştü.
Peki, mevzuat ne diyor? Türkiye’de çakar ya da geçiş üstünlüğüne sahip ışıklı-sesli ikaz sistemi kullanımı; 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolları Trafik Yönetmeliği çerçevesinde düzenleniyor. Normal şartlarda, çakar hakkı yalnızca belirli kamu görevlilerine, resmi kurum araçlarına ve acil durum hizmeti veren araçlara tanınmış bir ayrıcalıktır.
Yönetmelikteki maddelere göre; ambulans, itfaiye, polis, jandarma gibi acil müdahale araçları dışında belli makamların koruma araçları da dahil olmak üzere çakar kullanabilmek için somut kriterlere ve resmi izne tabi olma şartı vardır. Yani, sivillerin keyfi olarak “ben risk altındayım” veya “özel iznim var” diyerek çakar takması, mevzuata göre yasaklanmış durumda. Ancak “makamın niteliği”, “güvenlik riskleri”, “koruma kararı” gibi geniş ifadelerle çakar izni verilebilmesi, kapsamı genişletiyor.
Her ne kadar ceza miktarları yükseltilmiş olsa da lüks araç sahibi ve maddi gücü yüksek kişiler üzerinde mevcut cezaların yeterince caydırıcı........
© tv100
