menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Böl, parçala, yönet taktiği

15 0
19.03.2025

Bu sabaha karşı İsrail’in Gazze'ye gerçekleştirdiği saldırılarda yüzlerce Filistinli’nin hayatını kaybetmesi, Netanyahu hükümetinin soykırım politikalarında yeni ve karanlık bir aşamaya geçildiğini gözler önüne seriyor. Uluslararası hukuku ve evrensel değerleri hiçe sayan bu saldırılar, insanlık adına bir meydan okuma niteliğinde. Küresel çapta barış ve istikrar arayışlarının yoğunlaştığı bir dönemde, İsrail’in bu saldırgan tutumu, bölgenin ve dünyanın ortak geleceğini tehdit ediyor.

Ortadoğu’nun kalbinde, Gazze ve Filistin meselesi, küresel siyasetin en karmaşık ve çözümü en zor sorunlarından biri olarak karşımızda duruyor. Filistin topraklarının İsrail tarafından işgal süreci, bölgesel çatışmaların ve uluslararası ilişkilerin en büyük deneme tahtalarından biridir. Bu yazıda, İsrail’in Filistin topraklarını nasıl işgal ettiğine, bu süreçte İngiltere ve ABD’nin oynadığı role ve Arap dünyasının bölünmüşlüğüne dair bir değerlendirme yapacağım. Süreç olayların akışını seyretmekten, üzülmekten, kınamaktan öteye geçmeyi, alınacak tarihi dersler ve önlemler noktasında kafa yormayı ve acilen çözüm üretmeyi gerekli kılıyor.

Araplar, Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşünden sonra bağımsızlık arayışlarına girmiş, ancak etnik ve mezhepsel farklılıkların derinleşmesi, küçük olsun benim olsun mantığı ulusal birliklerin kurulmasını güçleştirmiştir. Yüz yıllardır süren bu bölünmüşlük, dış aktörlerin de etkisiyle bölge ülkeleri arasında barış, istikrar ve huzur bir türlü sağlanamamıştır. Özellikle Sykes-Picot Anlaşması ile belirlenen yapay sınırlar, Arap dünyasını parçalara ayırarak, “böl ve yönet” politikasının bir sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durum, Arap ülkeleri arasında etnik ve mezhepsel çatışmaların sürekli bir hal almasına neden olmuş, bölgesel ve küresel........

© tv100