menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Sakarya lezzetlerini tatmayan kalmasın! Tabiatıyla gözü mutfağıyla mideyi doyuruyor

13 1
08.02.2025

Sakarya, tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış, etnik çeşitliliği ve zengin mutfağıyla dikkat çeken bir şehir. Taraklı’nın tarihî dokusu, Sapanca’nın doğal güzellikleri ve Karasu’nun sahil keyfi ile her zevke hitap eden rotalara sahip. Islama köfte, kabak tatlısı ve Balkan mutfağından lezzetleriyle de damakları şenlendiriyor. Sakarya ismini nereden almış? Anlatılanlara göre şehre adını veren SAKARYA IRMAĞI. Frigler zamanında “SANGARİ”, Antik Yunan’da “ZAKHARİON” ve cumhuriyet döneminde “SAKARYA” adını almış. Renkli kültürleri ve çeşitlilik arz eden sosyal yapısı ile SAKARYA sıra dışı bir şehir. Orta Doğu, Balkanlar ve Kafkasya kökenli, çok sayıda etnisiteye mensup insan barış içinde yaşıyor. Yeterince bilinmese de oldukça güçlü bir mutfağı var. Ancak Sakarya sadece şehir merkezi olan ADAPAZARI ile değerlendirilmemeli. SAPANCA; TARAKLI VE KARASU gibi merkeze yakın ama farklı karakterler ile görülmeye değer ilçeleri var. Etnik çeşitlilik ise oldukça etkileyici. Balkan kültürüne bir merhaba diyelim ve börek ile başlayalım. O zaman adres PEKARA, bence Balkan börekleri anlamında en ciddi, lezzetli ve keyifli adres.

Adapazarı usulü kuzu but

TARAKLI’NIN ADI ŞİMŞİRDEN…

Yöresel bir kahvaltı için adresim Taraklı'daki HACI RIFATLAR KONAĞI olur. Taraklı; dar sokakları, ahşap konakları ve doğal güzellikleriyle ünlü bir ilçe. Bir dönem CITTASLOW (SAKİN ŞEHİR) ünvanına sahip. Aynı zamanda ‘EN İYİ TURİZM KÖYÜ’ ilan edilen özel bir durak.

Islama köfte

Tarihî sokakları ve evleriyle dikkat çeken Taraklı’da yerleşim 13. yüzyılda başlamış. İki tepenin arasındaki bir vadi üzerine kurulmuş olan Taraklı, büyük şehirlere yakın olması sebebiyle hafta sonları pek çok ziyaretçi ağırlıyor. İlçenin ismi ise yörede yetişen şimşir ağaçlarından ve bunlardan yapılan oymacılık sanatından geliyormuş. Taraklı denilince akla hemen UHUT TATLISI geliyor. Tatlının yapımı o kadar meşakkatli ki sadece özel günlerde yapılıyor.

Kasnuka

BALKAN GÖÇMENLERİNDEN MİRAS

Adapazarı merkezine geri dönelim akla ilk gelen lezzet ISLAMA KÖFTE ve KABAK TATLISI. Bu iki lezzetin adresi KÖFTECİ HACI BEKİR. Her ne kadar Adapazarı merkezinde sarımsaklı yoğurt ile döner yeme alışkanlığı........

© Türkiye