Dünyanın sağlık iksiri çorbalar
Kahvaltı kültürünün temelini oluşturan çorbaların faydaları saymakla bitmiyor. Pişirilmesinden sunulmasına özel bir hassasiyet isteyen bu sağlık iksirini özellikle kış aylarında sofranızdan eksik etmemelisiniz. Malum havalar yavaş yavaş soğumaya başladı. Şöyle sıcak bir çorba olsa da içsek ile başlayan sohbetler için erken diye düşünenler olabilir… Ama ben yine de içinizi çorba hikâyesi ile ısıtmak istiyorum. Her dönemde sofralarda gördüğümüz ve vazgeçemediğimiz çorbanın ne zaman ortaya çıktığı kesinlik kazanmamış olsa da aslında beslenme ve yemek yeme arasında insanlığın kaderinin en önemli dönüm noktası çorba denilebilir.
TarhanaTarihçiler çorba ile tanışmanın, MS 3. yüzyıla rastladığını iddia ediyor. Çorbanın bugün bildiğimiz hâlini alması ise Pierre François de la Varenne ile başlıyor. 1651 yılında yazdığı “LE CUISINIER FRANÇOIS” adlı kaynak kitap bu konuda önemli bilgiler veriyor. Bugün ülkemizde kullandığımız çorba kelimesinin kökeni ise Farsça “TUZLU HAŞLAMA” manasını taşıyan “SHORBA”.
Domates ÇorbasıOrta Asya, Orta Doğu Avrupa (Transilvanya) ve Kuzey Afrika bölgelerinde “SHOR” tuzlu, “BA” ise haşlama anlamına geliyor. Avrupa kıtasında çorbanın karşılığı olan “SOUP” kelimesi, Latince “ISLATMA” anlamına gelen “SUPPARE”den türemiştir.
Yüksük ÇorbasıÇOK FAZLA ÇEŞİT VAR
Osmanlı dönemindeki şerbet yapım tekniğinden etkilenen Fransız aşçılar “CONSOMME” (berraklaştırılmış çorba) tekniğini geliştirerek yeni ve şık sofralara yakışır bir çorba türü üretmiş. Fransızların berrak çorbayı (consomme) geliştirmesi, Fransız mutfak tarihinin en önemli zaferlerinden biri olarak kabul ediliyor. Aslında, dünyanın her ülkesinde binlerce çeşit çorba var; sıcak, soğuk, taneli, tanesiz, tatlı, tuzlu, ekşi… Bu durum, çorbanın bütün dünya damak tatlarına hitap ettiğini gösteriyor.
EN ÖNEMLİ LEZZET
YuvalamaÇorbanın tarihçesi çok uzun anlatılabilir. Ancak bu kadar akademik bilgi yeter diye düşünüyorum. Çorba, Anadolu topraklarının ve bu topraklarda hâlen hayat sürdüren Türk kültürünün en önemli yemeği, hatta öğünü bile denilebilir. Öyle ki bugün bile Anadolu kırsalında kahvaltı kültürünün temeli çorbaya dayanıyor. Kırsalda kahvaltı ile başlayan çorba serüveni, şehirlerde akşam........
© Türkiye
visit website