Türkiye BRICS’in Kapısında Neden Bekliyor?
Türk basınında 18 Ocak tarihinde yer alan bir haber çok önemlidir: “Nijerya BRICS’e, Belarus, Bolivya, Küba, Kazakistan, Malezya, Tayland, Uganda ve Özbekistan’dan sonra ortak ülke statüsü kazanan dokuzuncu ülke oldu.”
BRICS, Güney Kore, Meksika, Türkiye gibi BRICS ülkeleriyle ekonomik “işbirliği” yapma kararı almış ülkeleri kapsamamaktadır.
Avrupa Birliği ülkeleri Türkiye’nin üyeliğini suya yazı yazarak bekletirken, Türkiye BRICS’e yönelip üye olmak için 2024 yılında başvuruda bulunmuştur. Türkiye’nin talebine henüz olumlu yada olumsuz bir cevap verilmezken Nijerya BRICS’e üye olmuştur.
BRICS grubu, yeni ülkelerin katılımıyla genişlemektedir. 1 Ocak 2024 tarihinde Mısır, Etiyopya, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri, ardından gecikmeli olarak Suudi Arabistan gruba katılmıştır. Brezilya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Nijerya’nın 17 Ocak 2025 itibarıyla BRICS’in dokuzuncu ortağı olduğu açıklanmıştır. Bu konuda yapılan açıklamada, Nijerya’nın BRICS ile uyumlu çıkarlarına ve küresel yönetişimdeki aktif rolüne vurgu yapılmıştır. Nijerya; Belarus, Bolivya, Küba, Kazakistan, Malezya, Tayland, Uganda ve Özbekistan’dan sonra “ortak ülke” statüsü kazanan ülkedir. BRICS, Güney Kore, Meksika, Türkiye gibi ülkeleri kapsamamaktadır.
2009 yılında Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin tarafından kurulan BRICS, 2011 yılında Güney Afrika’nın katılımıyla genişlemiştir. Başlangıçta yatırım ve finansal işbirliği için oluşturulan BRICS, 2024 yılında İran, Mısır, Etiyopya ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni üye olarak kabul etmiş, Ocak 2025 tarihinde de Endonezya tam üyeler arasına katılmıştır.
Ekim ayında Rusya’nın Kazan şehrinde düzenlenen BRICS zirvesinde onaylanan “ortak ülke” statüsü, tam üyelik için bekleyen 30’dan fazla ülkeye alternatif bir seçenek sunmaktadır. Bu statü, ülkelerin BRICS ile daha yakın ekonomik ve diplomatik ilişkiler kurmasına imkan tanımaktadır.
Türkiye, 2024 yılı Eylül ayında BRICS üyeliği için başvuruda bulunmuştur. Ömer Bolat, Kasım ayındaki bir röportajında “Türkiye’nin (BRICS) üyeliğine ilişkin statüsüne gelince, Türkiye’ye ortak üyelik statüsü teklif ettiler” demiştir. Türkiye’nin bu teklifi kabul edip etmediğiyle ilgili henüz bir açıklama yapılmamıştır.
BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika ) terimi, bu ülkeler için kullanılır. BRICS, bu ülkelerin İngilizce isimlerinin baş harflerinden oluşur (Brazil,........© Turkish Forum
