Avrupa güvenlik arayışında
4 Nisan 1949 tarihinde uluslararası bir askeri ittifak olarak 12 ülkenin işbirliğiyle kurulan NATO, genişleme politikası çerçevesinde ilk adımını 1952 yılında atmış ve Türkiye ittifaka üye olmuştur. Devam eden süreç içerisinde ise en son Finlandiya (2023) ve İsveç’in de (2024) katılımlarıyla ittifakın üye sayısı 32’ye ulaşmıştır.
Bugün itibarıyla NATO üyesi 32 ülkeden 23 tanesi aynı zamanda Avrupa Birliği üyesidir.
2022 yılında başlayan Rusya-Ukrayna savaşı enerji ve gıda arzı krizleri başta olmak üzere küresel pek çok olumsuz etkiyi beraberinde getirirken özellikle de Avrupa’nın savunma ve güvenlik anlayışındaki değişim sürecini hızlandırmıştır. Uzun yıllar tarafsızlık politikasını takip eden İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelikleri güvenlik algısındaki değişimlerin en somut örneği olmuştur. Esasında konu sadece algı değişimi değil, yeni bir güvenlik mimarisine olan ihtiyacın artık daha fazla tartışılır hale gelmesidir.
Biden döneminde göreceli olarak daha makul bir zeminde ilerleyen ABD-Avrupa ilişkileri Trump’ın başkanlığı devralmasıyla beraber daha güvensiz bir hal almış ve hatta bu güven krizi giderek derinleşmeye başlamıştır. Trump’ın Ukrayna ve........
© Türkgün
