Yolsuzluk laneti
Yolsuzluk olgusu karşımıza belli bir şekilde değil onlarca, yüzlerce şekliyle çıkabilir. Yolsuzluk, bir kişinin kamu veya özel sektördeki görevini kötüye kullanarak kişisel çıkar sağlaması anlamına gelir. Genellikle rüşvet, zimmet, haraç, usulsüz ihale verme, nüfusunu kullanma, akraba ve yakınını kayırma, hizmet kayırmacılığı, patronaj, partizanlık gibi yollarla ortaya çıktığı gibi bahşiş, karaborsa, güven hilesi, oy ticareti, dolandırıcılık, geri komisyon, şike, para aklama, vergi kaçırma, vurgunculuk, manipülasyon, offshore yatırım gibi özellikler yolsuzluk olarak kabul edilir.
Yolsuzluk toplumda hukukun üstünlüğünü zedeleme, ekonomik istikrarı bozma ve demokratik yapıyı işlevsizleştirme gibi toplumun hayati organlarının işleyişini tahrip eden ve toplumun ahlakını, kültürünü, politikasını, ekonomik durumunu yok eden ve toplumda güven kaybına neden olan bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır.
Yolsuzluk olgusunun genel özelliklerinden bazıları şunlardır: Yolsuzluk, toplumun aldatılmasını ve hile yapılmasını gerektirir. Yolsuzlukta şahsi çıkarlar toplumsal çıkarlara üstün tutulur. Yolsuzluk olayına genel olarak birden fazla insan karışır. Yolsuzluk, karşılıklı çıkarları içerir. Yolsuzluk, genellikle gizlidir. Yolsuzluk kurumlardaki görev ve sorumluluk anlayışını alt üst eder ve toplumun devlete olan güvenini zedeler. Yolsuzluk, dünya genelinde otokrasilerin güçlenmesine, bazı aktörlerin yasadışı zenginleşmesine ve........
© Türkgün
