Vatan ve millet bekası
Vatan, sözlükte “yerleşmek, bir yeri yurt edinmek”, edebî metinlerde “kişinin doğduğu, yerleştiği, barındığı ve yaşadığı yer” anlamında kullanılır. Yaygın olarak kullanıldığı anlam ise, bir devletin egemenliği altındaki kara sınırları içerisinde milletin bağımsız olarak üzerinde yaşadığı ve kültürünü oluşturduğu kara parçasıdır.
Türk milleti için her bir karışı şehit kanıyla sulanmış vatanın ayrı bir önemi vardır. Devletini, vatanını, bayrağını seven, şan ve şerefle koruyan Türk milleti tarih boyunca vatanını her zaman kutsal saymış, savaşlar yapmış, canlar feda etmiştir.
Şair Mithat Cemal Kuntay’ın dediği gibi: “Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır.”
Vatanın iç ve dış tehditlere karşı korunması, varlığının kalıcı olması her devlet için bir “beka meselesi”dir. Bu kullanım biçimi Türk kültürü içerisinde ''devlet ebed müddet'' şeklinde kullanılmaktadır. Üç tarafı denizlerle dört tarafı hainlerle sarılı cennet vatanımız için “beka sözcüğü”, milliyetçi siyasilerin ve vatanseverlerin dilinden hiç düşürmediği bir sözcük haline gelmiştir.
Bu bağlamda son dönemde Türkiye’nin yaşamış olduğu önemli olaylar ve bu olaylara karşı gösterilen milli hassasiyetler dilde yeni kavramların ortaya........
© Türkgün
