menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Bu âlemden bir Kâhtalı Mıçe geçti…

48 0
19.02.2025

Türk Halk Müziği sanatçısı, şahsen de tanıdığım, bölgemiz insanı Sevgili Kahtalı Mıçe’nin vefat ettiğine dair depremden bu yana çokça asparagas haber çıkmıştı. Son habere de açıkçası böyle yaklaştım ve pek de üzerinde durmadım, ta ki Milliyetçi Hareket Partisi Lideri Dr. Devlet Bahçeli Beyefendi’nin sosyal medya platformlarındaki mesajlarını görene kadar… Bahçeli'nin yayınladıkları mesaj şu şekildeydi: “Türk Halk Müziğinin güçlü sesi, eserleriyle ve seslenişiyle milletimizin gönül tellerini titreten, aynı zamanda Adıyaman’ın yetiştirdiği mümtaz ve müstesna sanatçılarımızın önde gelen isimlerinden birisi olan Mustafa Aslan’ın, namıdiğer Kâhtalı Mıçe’nin vefatından büyük bir üzüntü duydum. Merhum sanatçımız Kâhtalı Mıçe’ye Cenab-ı Allah’tan rahmetler niyaz ediyor; kederli ailesine, sevenlerine, bilhassa Adıyamanlı kardeşlerime sabır ve başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Rabbim Cennetiyle buluştursun, merhamet ve gufranıyla muamele etsin inşallah.” Mesajı okudum artık yapacak bir şey de yoktu, hatırasını yaşatacak ve dualarla her daim anmaya devam edecektik.

Bildiğiniz gibi Kahtalı Mıçe, Türk Halk Müziği ve arabesk türünde eserleriyle tanınan önemli sanatçılarımızdan birisidir. Belki de Diyarbakırlı olmam hasebiyle tanıştıktan sonra karşılıklı olarak çok iyi anlaştık. Yüz yüze toplamda beş kez görüşsek de hem telefon hem de kalpten kalbe görülmeyen yol vesilesi ile irtibatımız kopmadı. Resmi olarak 1953 yılında Adıyaman’ın Kahta ilçesinde doğduğu görülen sanatçı, söylediğine göre 1951 doğumluydu. Ya Mıçe Baba bu nasıl oldu dediğimde “Ya Cemo gardaş 1951’de yazın doğmuşuz yine sen şükret iki sene sonra kaydetmişler” deyip gülmüştü. (Bizim Güneydoğu’da samimiyet doğduğunda Mustafa Mıçe, Cemil Cemo olur.)

Kahtalı, geleneksel halk müziği ile modern arabeski harmanlayarak geniş bir dinleyici kitlesine ulaştı. Yıllar içinde halkın sevgisini kazanan sanatçı, özellikle “La Ne Hoştu Eskiden”, “Komşu Naile”, “Siz Gidin Biz Geloğ” ve “Felek Sen Ne Feleksen” gibi eserleriyle hafızalara kazındı. Anadolu insanının duygularını derin bir içtenlikle ifade eden eserleri, onun müzikal kimliğinin en belirgin özelliği oldu.

Kahtalı Mıçe’nin bağlama eşliğinde söylediği........

© Türkgün