Toksik Pozitiflik
Tarımla ilgili; enflasyon fiyatları açıklandığında, herhangi bir ürün bulunmadığında, dışalım (ithalat) yapıldığında, üretilen ürün değerini bulamadığında tarımı konuşuyor ve tartışıyoruz.
Tarımsal destekleme ödemesinin hesaplara ne zaman aktarılacağında, üreticilerin soğanları, patatesleri ırmağa attığında, pestisit kalıntıları ve aflatoksin haberlerinde tarımı konuşuyor ve tartışıyoruz.
Mazot, gübre ve tohuma zam geldiğinde, İlkbaharda sıvı gübre ve ilaç kullandığımızda, hasat sonrası veresiye alınan; gübre, tohum ve ilaç fiyatlarını gördüğümüzde tarımı konuşuyor ve tartışıyoruz.
Üreticinin sütleri yollara döktüğünde, et ve süt ürünleri fiyatlarını gördüğümüzde, canlı hayvan dışalımı (ithalat) yapıldığında tarım gündeme geliyor, konuşmaya ve tartışmaya başlıyoruz.
Genel olarak baktığımızda söz konusu tarım olunca bütün olumsuzluklarla ön plana çıkartılmaya çalışılıyor. Dolaysıyla aklıma ilk “olumsuzluk yanlılığı” (negativity bias) geliyor. “İnsanların olumsuz olaylara, olumlu veya nötr olaylardan daha fazla önem atfetme eğilimi” olarak tanımlanıyor.
Çoğumuz, belirsiz bir durumu hemen en kötü senaryoyla doldurmak konusunda eğilimliyizdir. Bu otomatik düşünceler bazen gerçekliğin çok uzağına düşebilir ve........
© Türkgün
