menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Fatih Altaylı ve deve kuşu politikası

12 1
07.02.2025

Konu tarım olunca yıllarca çözümsüzlük ve çaresizlik duygusunu “Teke Tek Bilim” programını izlerken yaşadım. Şimdilerde de pek fazla bir şey değişmedi diyebilirim. Özellikle Sayın Altaylı’nın Youtube kanalında konu tarım olunca, bu duygum katlanarak artıyor. Üzülmemek elde değil. Yaşadığım bu duygular günlerdir yazmamı engelliyor. Yazsam ne olacak, neye yarayacak? Birkaç kez yazdım, değişen bir şey olacak mı? Sorusunu devamlı kendime soruyorum. “Aynı Fatih, aynı Altaylı ve yine aynı programları”. Sonra içimi kemiren başka bir duygu; suskunluğun suçluluk duygusu yaşatması…

Sevgili Altaylı, TV programlarıyla (tarım programları hariç) izlenen, yazılarıyla (tarım yazıları hariç), Youtube kanalı programında (tarım programları hariç) izlenen bir kişilik. Dolayısıyla bizim toplumda öyle bir anlayış var ki Fatih Bey’e cevap verdiğimde “Fatih Altaylı’ya sataşıyor, oradan prim yapacak” gibi bir algı oluyor, maalesef. Gerçekten Fatih Altaylı Bey’e cevap vermek istemiyorum. Ama zaman zaman cevap vermeye mecbur kalıyorum. Çünkü “özellikle tarım ve paydaşları konusunda Sevgili Altaylı ya yanlış yönlendiriliyor ya yanlış biliyor ya da tribüne oynuyor.”

İnsan bazen suçluluk duyar. Çünkü yazdıkları kadar yaz(a)madıklarından, yaptıkları kadar yap(a)madıklarından, söyledikleri kadar suskunluğundan da sorumludur. Daha önceden “Bilen bilmeyen herkes tarımı konuşuyor” başlıklı yazımı düşündüm ve vicdanım; yaz, söyle, yanlışa ortak olmadığını haykır diye dürttü beni. Ve oturdum, yine yazıyorum işte Sevgili Fatih Altaylı.

Youtube kanalı programında pestisitle ilgili “özellikle pestisit konusunda duyarlılığı artırdım ve pestisitle ilgili yayınlar dönemi yaşandı” diye sözler söyleyip arkasından Tarım ve Orman Bakanlığının test ücretlerine yüzde 400 zam yaptığını belirtip bu konu da “Tarım Bakanlığının Deve Kuşu Politikası” uyguladığını söylediniz.

Sonraki programınızda Tarım ve Orman Bakanlığı yaptığı yanlışın farkına vardı ve analizdeki artış oranlarını geri çektiğini belirtiniz. İzahı olmayan şeyin mizahı olur diye düşündüren bir durum. Sayın Altaylı; neyin peşindesiniz, ne yapmaya çalışıyorsunuz?

Tarım ve Orman Bakanlığı ve temsilen Sayın İbrahim Yumaklı’yı takip ettiğim kadarıyla Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde yaşayan girişimcinin köyünde kurduğu “deve kuşu çiftçiliği”ne il müdürlüğü vasıtayla destek sağlamak olmuştur. “Deve kuşu politikası” adına bütün hikâye bu.

Asıl sizin “deve kuşu politikası” üzerine doktora yaptığınızı düşünüyorum. Ayrıca Sayın Altaylı’nın 16 Mayıs 2023 yılına kadar asıl “deve kuşu........

© Türkgün