menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Türkiye'de diploma denklik mağdurları ve sorunları

5 0
02.02.2025

Türkiye'de, özellikle hukuk alanında, o ya da bu sebeple alınan "yetersiz" kararları sebebiyle birçok diploma denklik mağduru var. Aslında böyle bir durumun oluşmasını gerektirecek herhangi bir sebep yok. Çünkü yerleştirmeler, Türkiye'deki okulların verdiği puanlarla olmaktadır. Ancak her öğrenci, her konuda eşit muamele görmemektedir. Yurt dışında okuyan öğrenciler için bütün dünya ülkeleri kendi lisanlarıyla eğitim verilmesine çok sıcak bakarken Türkiye'de Türkiye dışındaki ülkelerde Türkçe eğitim almak büyük sorun teşkil etmektedir. Öğrencilerin, Türkçe eğitim alması engel teşkil etmekte ve denklik verilmemektedir. Bu anlamsız karar birçok öğrenciyi mağdur etmekte ve diplomalarını kullanamamalarına neden olmaktadır.

Tabii ki yurt dışından alınan diplomalar içinde geçersiz olması gerekenler de vardır. Ancak herkesi aynı kefeye koyamayız. Gerçekten düzgün bir şekilde eğitim alan insanlar mağdur olmamalıdır. Öğrenciler Türkiye'ye geldiklerinde eğer varsa fark dersi alırlar ve gerekirse sınava girerler. Ancak daha bu aşamaya gelmeden YÖK tarafından reddedilen öğrenciler bunlardan hiçbirini yapamamaktadır. Aslında bir seviye tespit sınavıyla mağdurların sorunu çok rahatlıkla çözülebilir. Aslında bana göre eşitlik ilkesi kapsamında böyle bir sınava da gerek yoktur. Çünkü öğrenci zaten diplomasını almıştır. Eğer o üniversitenin orada olduğu tespit ediliyorsa, YÖK tanınırlık vermişse o zaman söz konusu üniversitenin verdiği diplomaya denklik de vermesi gerekmektedir. Ancak zaten gerek hükümet gerekse bazı partiler söylemleriyle Türkiye'de hukuk fakültesinin fazla olduğunu söyleyerek bu konuda taraflarını belli etmişlerdir.

YÖK, bu şekilde taraflı bir karar vermektedir. O zaman biz de denklik vermeyelim, fazlasını eleyelim diyor olabilirler. Ancak bu doğru bir yöntem değil. Bu konuda çok hızlı bir şekilde adım atılmalı ve bütün diploma mağdurlarına, diploma denklik sorularına Türkiye'de çalışma ve yaşam hakkı verilmelidir. Bu mağduriyetin ortadan kaldırılması gerekli ve önemlidir.

Aynı zamanda hukuk eğitiminin yurtdışında olmasıyla alakalı aşağıdaki konuları dikkate almamız önem teşkil etmektedir:

1. *Fikri Mülkiyet Hakları*: Yurt dışında eğitim almış hukuk fakültesi öğrencilerinin, eğitim aldıkları kurumların ve aldıkları diplomanın yasal olarak tanınması, aslında bir tür fikri mülkiyet hakkı gibi düşünülebilir. Eğitim, bir fikri ürün olarak değerlendirilebilecek bir süreçtir ve diplomanın denklik süreci, bir anlamda bu fikri ürünün (eğitim) Türkiye'deki mevzuatla uyumlu hale getirilmesi gerekliliğini doğurur.

2. *Eğitimde Standartlar ve Koruma*: Hukuk........

© Toplumsal