menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

KÜRTLERİN YOL HARİTASI

7 1
18.05.2025

Türkiye’nin yakın tarihinde açılan barış süreci kapısı, sadece silahların susmasıyla değil; toplumsal adaletin sağlanması, kültürel hakların tanınması ve ortak yaşama iradesinin güçlenmesiyle anlam kazanacak bir imtihandır. Her ne kadar bu süreç zaman içinde kesintiye uğramış olsa da, halkların vicdanında hâlâ karşılığı olan bu umut, yeni bir yol haritasının şekillenmesini zaruri kılıyor. Kürt toplumu bu yeni dönemde hem özne hem de inşa gücü konumundadır. Siyasetten ekonomiye, eğitimden toplumsal barışa uzanan bu yolda bir aktör daha vardır ki göz ardı edilmemelidir: İslami camia.

Bu yazıda, Kürtlerin barış sonrası sürece katkı sunabileceği stratejik başlıkları değerlendirirken, İslami yapılar ve dini toplulukların sürece nasıl omuz verebileceğini de tartışacağız. Çünkü bu toprakların mayasında hem kardeşlik vardır hem de imanın birleştirici gücü.

1. Siyasette Ortak Dil, Ortak Değerler

Kürt siyasi hareketinin barış süreciyle birlikte kazandığı en büyük imkân, demokratik zeminde meşru bir aktör olarak konuşabilme gücüdür. Ancak bu gücün kalıcı hale gelmesi için temsil gücünün ötesinde katılımcı, çoğulcu ve şeffaf bir siyasi kültür inşa edilmelidir. Özellikle yerel yönetimlerde halkın doğrudan katıldığı karar alma mekanizmaları, hem aidiyet duygusunu güçlendirir hem de merkezi yönetimle olan güven krizini hafifletir.

Bu bağlamda İslami camia ile Kürt siyasetinin ortak değerler etrafında buluşması kritik önemdedir. Adalet, ehliyet, liyakat, kardeşlik, kul........

© Tigris Haber