Tereyağlı kedi paradoksu
Bu paradoks, muhtemelen 20. yüzyılın başlarında ortaya çıkmış bir düşünce deneyidir. Genel gözlenen bir doğa olayı ve bir Murphy yasasından oluşur: Paradoksun tam olarak kim tarafından ortaya atıldığı bilinmemekle birlikte, bilimsel mizahın bir örneği olarak popüler kültürde yerini almıştır. Paradoks, Schrödinger'in kedisi gibi kuantum mekaniği paradokslarından farklı olarak, daha çok günlük hayatta karşılaşılan fiziksel olaylara odaklanır.
1. Kediler her zaman dört ayaküstüne düşer. Kedilerin denge mekanizmaları sayesinde, yüksekten düşseler bile kendilerini çevirip ayakları üzerine inmeleri yaygın bir bilgidir.
2. Tereyağlı ekmek her zaman yağlı tarafı üzerine düşer: Yaygın bir batıl inanç ya da gözleme dayalı bir çıkarım olarak, yere düşen tereyağlı ekmeğin genellikle yağlı kısmının aşağı geldiği kabul edilir.
Bu iki prensibi bir araya getirerek şu soruyu sorabiliriz: Eğer bir kedinin sırtına tereyağlı ekmek bağlanırsa ve kedi düşerse, hangi fiziksel yasa galip gelir? Kedi her zaman ayakları üzerine mi düşer, yoksa tereyağlı ekmek yere yağlı kısmıyla mı iner?
Bu şakada, bir kedinin sırtına, yağlı kısmı üste bakacak şekilde bağlanacak bir ekmek dilimi bağlanır ve yere düşmeye bırakılır. Kedi dört ayaküstüne düşmeye........
© Tigris Haber
