“Toplam Kalite ve Süreç Yönetimi”ne Dair
“Hayat özel bir şeye başlamaktır.
Yıldızların yoldaşı olmaktır.
Bilmek, ümit etmek, sevmek,
Hayran olmak ve güzel işler yapmaktır.”
Ünlü Alman şair ve düşünürü J. Wolfgang von Goethe böyle buyurmuş. Kimya Yüksek Mühendisi Mehmet Şeref Kıran da sorumluluk duyup hazırladığı kitabın başına harika bu dizeleri alarak zorlu bir işe girişmiş ve sonrasında övgüye değer bir esere imza atmış. Kutluyorum. Eser, bana mühendisliğimi ve bu alanda yaptığım çalışmaları hatırlattı. Geçmişte politik tercihim zaman zaman iş yaşamımı ve sosyal yaşamımı belirlemede ön plana geçse de, mesleğimi hep sevdim ve en iyi şekilde yapmaya çalıştım.
Gerçek mühendis işini hakkıyla yapan mühendistir. Böyle bir anlayışa sahip olanlar doğanın dili olan matematikle ve matematiksel sezgiyle çalışmalarını yürütür. Her ne kadar mühendis bilgilerini düş bahçesinden, deneyimlerinden, uygulamalardan ve olgulardan toplasa da işbaşındayken hep analitik düşünür, bir değeri bir başka değerle ölçüp tartar.
Bilimsel gelişmelerin ve teknolojinin belirlenmiş esas işlevlerinin yanında doğayı, toplumsal yapı ve ilişkileri de çaktırmadan sürekli yeniden yapılandıran ve değiştiren bir yanı vardır ve mühendisler de bu sürecin önemli aktörlerinden biridir. Bu nedenle, bilimsel gelişme ve uygulamalar ilgililerce tüm yönleriyle çok iyi ve dikkatlice izlenmelidir.
Mühendislik ve ölçülerin temelinde sayılar vardır. Günümüzde sayılar olmasa bizler birer hiçiz artık. Düşünün kimlik numarası olmayan vatandaşın halini? Mal, hizmet ve bilgi üretim uygulamalarında da bu böyledir ve bunun için de eğitim, deneyim, bilgi aktarımı ve bilgi yönetimi şarttır. Bunlar olmadan belli konularda yoğunlaşma ve/veya kaçan treni yakalamak çok zordur.
M. Şeref Kıran’ın kitabını bu bağlamda önemsiyorum. Önemsediğim için de kendisini ve kitabını biraz tanıtmak istiyorum.
M. Şeref Kıran 40 yıllık arkadaşım ve meslektaşımdır.........
© Tigris Haber
