menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

İnsanın Görevi

13 29
26.02.2025

Sorun Nerde

Sorgulamalar... gözaltılar... tutuklamalar.... görevden almalar... Bunlara karşı, yasaların düşünce özgürlüğüne dayanarak karşı çıkışlar...Bu karşı çıkışa karşı bu eylemler yasaldır savı... Aslında bu eylemleri düşünce özgürlüğü açısından eleytirenler yanlış yapıyor. Sorun yasa maddelerinde değil, sorun daha derinde... daha zorlu.

İvan İlyiç’in Ölümü

Konuya bir romanla giriyorum. Tolstoy’un romanı İvan İlyiç’in Ölümü. Roman, kapitalist sistemde yabancılaşan insanı gösterir. İvan İlyiç, öznel kavramlarla kendine öznel bir dünya kurar. Bu dünyanın nesnel dünyada karşılığı yoktur. İvan İlyiç kendi öznel dünyasında mutludur. Ölene yakın gerçeği görür, anlar mutsuzluğunu.

Yazarın Konumu

İvan İlyiç gibi yaşayan yazarlar vardır. Bunlar, gerçekçi olmayan, gerçeksiz yazarlardır. Bizde Sanatta Star Sistemindeki yazarlar, Selim İleri, Adalet Ağaoğlu, Orhan Pamuk, Latife Tekin kurgusal... öznel kavramlarla yaşar. Romanları gerçekiç değildir. Gerçeksiz romanlarıyla yanlış toplumsal bilinci pekiştirirler. Yabancılaştıkları için kendilerini değil kurdukları insan sanırlar kendilerini. Gerçekçi sanırlar... gerçekçi roman yazdıklarına inanırlar. Bundan dolayı eleştiriye kapalıdır. Güçleri yeterse eleştirmenleri sustururlar. Güçleri yetmiyorsa susarlar, kendi içlerine kapanır, öyle yaşarlar.

Merkantilizm

16.-18. Yüzyılda başta İngiltere, Avrupa devleterinin izlediği ekonomi politikaya merkantalizim, Türkçede de tecimcilik denir. Bu kurama göre ulusların varsıllığı, dış satımdır. Altınla gümüş varsıllığın, dahası devletin güvencesidir. Merkantilizmde, altınla gümüşün dış........

© Tele1